FN inspektør Richard Falk
FN inspektør Richard Falk

Trekker ikke naziutsagn

Den påtroppende FN-inspektøren Richard Falk står ved sin sammenligning av Israel og nazistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske professoren skal inn som FN-inspektør for å granske spliden mellom Israel og Palestina. Men Falks oppdrag i konfliktområdet er omstridt. Tidligere har han sagt at Israel oppfører seg mot palestinerne på samme måte som nazistene oppførte seg mot jødene i tiden før og under andre verdenskrig.

- Kollektiv grusomhet
Richard Falk er professor ved Princeton Academy og for tiden gjesteprofessor ved universitetet i California. Han regnes som en kapasitet innen studier av menneskerettigheter.

Amerikaneren sa blant annet at Israel gjør seg skyldig i "kollektiv grusomhet" på linje med nazistene, og at hele befolkningen i Gaza blir straffet for palestinske voldshandlinger.

Falk kommenterte etterpå at han skjønte på forhånd at reaksjonene ville komme.

- Jeg ville riste USA ut av dvalen, sa Falk ifølge BBC.

- Hvis en lignende situasjon oppsto mellom Kina og Tibet eller mellom Sudans regjering og Darfur ville ingen nøle med å trekke en slik sammenligning, sier Falk til BBC.

Enda krassere enn forgjenger
Derimot nøler verdenssamfunnet med å gripe inn overfor Israel nettopp på grunn av uretten jøder i Europa ble påført under andre verdenskrig, mener Falk. Dette er enda strengere kritikk enn den nåværende FN-inspektøren John Dugard har kommet med. Han har uttalt seg svært kritisk til Israels forhold til palestinerne.

I løpet av seks år skal Falk granske israelske handlinger i palestinske områder. En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sier til BBC at Israel ønsker å endre mandatet til FN-inspektørene, slik at inspektørene gransker voldshandlinger på begge sider av konflikten. Hvis dette ikke skjer truer Israel med å ikke slippe inn den nye FN-inspektøren, melder BBC.