Prisvinner Bob Dylan fra en konsert i Trondheim i 2001.  (Foto: Gorm Kallestad)
Prisvinner Bob Dylan fra en konsert i Trondheim i 2001. (Foto: Gorm Kallestad)

Pulitzerpris til Dylan

Rockelegenden Bob Dylan er hedret med en æres-Pulitzer for sine sangtekster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rockelegenden som kommer til Stavanger 30. mai har vunnet utallige priser for sine musikalske bidrag, men det er første gang han får en pris for sin litterære virksomhet.

Bob Dylan mottar æresprisen i en seremoni med de andre Pulitzerprisvinnerne i slutten av mai i New York. Hans konsert i Stavanger følger dermed tett etter at han mottar prisen fra Pulitzerkomiteen.

- Poetisk kraft utenom det vanlige
Pulitzerprisen deles i over 20 kategorier, og er oppkalt etter ungarskfødte Joseph Pulitzer som ble en amerikansk journalistlegende.

I uttalelsen fra priskomiteen heter det at Dylan hedres for den dyptgripende påvirkningen han har hatt på amerikansk kultur og populærmusikk. Hans lyriske komposisjoner har en poetisk kraft utenom det vanlige, sier komiteen videre i sin begrunnelse.

Et moderne ikon
Bob Dylan har besøkt Norge flere ganger de siste årene. Senest for et fullsatt Oslo Spektrum 30. mars i 2007.

Han har vunnet fire Grammy-priser, og ble kåret av Time Magazine til en av de femti mest betydningsfulle personene i det forrige århundret.

I mange år har Dylanfans verden over krevd at "his Bobness" burde få en Nobelpris for sine sangtekster. Nå er han altså hedret med en pris som burde glede mange av hans trofaste tilhengere.