flocke_680 (Foto: AFP/SCANPIX)
flocke_680 (Foto: AFP/SCANPIX)

Kupper PR-kåt kranglefant

Knut daler på stjernehimmelen i Tyskland. Han er PR-kåt, kranglete, spiser karpedammen og sier nei takk til norsk ferskvare. Nå overtar Flocke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Isbjørnen Knut har gått fra å være et søtt lite nøste, til å bli en hormonell tenåring som snart blekner i sammenligning med Tysklands nye nurk, Flocke. I dag klokken 15 norsk tid skal Flocke vises utendørs for første gang, og få sine 15 isbjørn-minutter med "fame". I mellomtiden fremstår Knut som isbjørnenes svar på Paris Hilton, og blir gjenstand for dels negative oppslag i tysk presse.

For det første har bjørnen blitt særs pr-kåt etter et liv i rampelyset. Og det meldes om at han er blitt helt avhengig av oppmerksomhet fra besøkende. Om ikke blir han stående å ule - som en rampete, oversett unge.

knut_680 (Foto: AFP/SCANPIX)
knut_680 (Foto: AFP/SCANPIX)
- Karpefiende
Etter hvert som manndommen vokser på, har den nå 140 kilo tunge bjørnen også fått kontakt med sine naturlige instinkter. Det ble satt ut ti karper i vannet i innhegningen hans. Disse var ment å holde vannet fritt for alger. Men Knut var ikke verre enn at han spiste hele hurven.

Foran sjokkerte tilskuere lekte han med de sprellende karpene, helt til de lå livløse på land. Da fortærte ham dem fornøyd, en etter en.

- Han spiste alle på halvannen dag, sa dyrehagens bjørneekspert Heiner Klös til tyske Der Spiegel. Og påpekte samtidig at dette ikke gjorde ham til det monster (les: karpefiende) som enkelte medier hadde fremstilt ham.

- Han er flink til å jakte. Og det skal en isbjørn være.

knut_2_brod (Foto: AFP/SCANPIX)
knut_2_brod (Foto: AFP/SCANPIX)
Takket nei til norsk fisk
Nå jobbes det med å få et nytt habitat til Knut, fordi det ikke er plass til flere hannbjørner i flokken hans. Etter planen skal han flyttes til høsten.

Blant dem som jobber for å få ham til Norge, er Målselv fjellandsby i Bardu i Troms. De reiste ned til Berlin med norsk fisk for å gi ham smaken på det gode liv i nord. Men bjørnen viste lite interessere og rørte dem ikke. Ifølge Kanal 24 skal det ha vært rimelig halvdøde eksemplarer som sank til bunns i stedet for å trigge jaktinstinktet med spenstige sprell.

- Miljø-Flocke
Imens forbereder Tyskland seg på et nytt isbjørn-nøste.

"Knut tilhører gårsdagen" annonserer dyreparken i Nürnberg, og håper på like høy profitt som dyreparken i Berlin har hatt på Knut. Sistnevnte økte billettinntektene med 4 millioner euro i 2007. Og en rekke souvenir-produkter sørget for en ekstra inntekt på 750.000 euro.

- Flocke er viktig for oss, sier direktør Henning Koopmann til Reuters og fremstiller nurket som et symbol på den globale trusselen mot miljøet.

Med andre ord: Knut ut. Flocke-kampanjen er i gang.

SE VIDEO:

Moro med Knut: Pia Haraldsen har sin oppfatning av bjørnen

Knut sommeren 2007: - Knut har samlet verden