Kohinoor (Foto: Morten Holm/SCANPIX, © JFE )
Kohinoor (Foto: Morten Holm/SCANPIX, © JFE )

Ber Kohinoor og Ali "stoppe jakten"

Ambulansesjåfør Erik Schenken forteller i dag sin versjon av hva som skjedde i Sofienbergparken 6. august i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg i Aftenposten hevder ambulansesjåføren at han aldri har hatt rasistiske tanker eller holdninger, eller følt menneskeforakt slikt det har blitt påstått.

- Vi gjorde en feil i Sofienbergparken den 6. august i fjor. Vi gjorde en feil fordi vi tolket Alis urinering som en viljestyrt, provoserende handling, ikke fordi vi hadde rasistiske eller diskriminerende motiver, skriver ambulansesjåfør Erik Schenken i innlegget tirsdag.

- Skaper utrygghet
Han oppfordrer Kohinoor Nordberg og Ali Farah til å fortsette kampen mot rasisme og diskriminering, men at de må slutte å bruke den offentlige helsetjeneste og ambulansepersonell som eksempel.

- Dere bidrar til å skape en utrygghet blant den delen av befolkningen som er nødt til å be om hjelp fra oss. Ambulansetjenesten i Oslo er hundre prosent profesjonell med strengere krav til faglighet enn andre steder i landet.

Ber dem stoppe jakten
Schenken mener Nordberg og Farah står i fare for å skape grobunn for holdningene de selv vil bekjempe.

- Dere har satt en viktig debatt på den offentlige dagsordenen, men dere må stoppe jakten på min kollega og meg. Beskyldningene har ingen rot i virkeligheten.

Har anmeldt ambulansesjåførene
Statens helsetilsyn har kritisert ambulansesjåførene for å ha kalt Farah en gris og for å ha forlatt ham hjelpeløs. De kunne ikke finne dokumentasjon på at dette var rasistisk motivert, og konkluderte med at sjåførene ikke hadde brutt straffeparagrafens bestemmelse om rasisme. De mistet ikke autorisasjonen.

Kohinoor Nordberg og Ali Farah besluttet i mars å anmelde Erik Schenken og hans kollega for grov uforstand i tjenesten. Les saken her: - Nå blir det rettssak

Likestillings- og diskrimineringsombudet har tidligere konkludert med at Ali Farah ble diskriminert da han ikke fikk hjel av ambulansepersonellet.