innvandringsdebatt
innvandringsdebatt

Vil sile ut innvandrere

Regjeringens forslag til ny utlendingslov blir møtt med motforslag fra FrP, som ønsker kraftige innstramninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mandagens debatt ble det heftig ordveksling mellom Per-Willy Amundsen (FrP), Bjarne Håkon Hanssen (arbeids- og inkluderingsminister, Ap), Bent Høie (Høyre) H og Trine Skei Grande (Venstre).

Bakgrunnen for debatten var at Fremskrittspartiet strammer kraftig inn i sitt forslag til innvandringspolitikk, og foreslår nå å sile ut innvandrere som er analfabeter og andre svake grupper som ikke klarer å tilpasse seg.

- Innvandrerene er i ferd med å endre Norge. Vi vil fjerne alle lykkejegere, og ønsker en betydelig begrensning av innvandringen, mener innvandringspolitiske talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen.

Dette er forslaget oppsummert i syv punkter:

1. Formålet med utlendingsloven «er å begrense innvandringen»

2. Stopp i familiegjenforening

3. Asylkutt

4. Utkastelse

5. Lukkede asylmottak

6. Hensynet til Norges sikkerhet går foran

7. DNA-testing

Møter motstand
FrPs forslag møter motstand i det politiske miljøet. Representanter fra Høyre og Venstre kaller utspillet fra FrP useriøst.

- Grunnen til at vi mener Frps forslag er useriøst er at det innebærer at Norge vil måtte si opp en del internasjonale konvensjoner. Begynner Norge å si opp disse konvensjonene vil det få konsekvenser for oss som er et så lite land. Det handler noe om hvordan Norge blir oppfattet internasjonalt, og Høyre vil være en garantist for at Norge opprettholder disse avtalene, sier Høyres Bent Høie.

Venstres Trine Skei Grande støtter Høyres syn på at FrP-utspillet er useriøst, og sier dette er nok et eksempel på hvorfor Venstre ikke kan sitte i regning med Frp.