peng_crop
peng_crop

Tror på lønnshopp i kommunene

Mandag startet lønnsforhandlingene i kommunesektoren. Det forventes et lønnshopp på 7 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et godt oppgjør for de privatansatte forrige uke, er det forventninger om et enda bedre oppgjør i offentlig sektor.

- Det er snakk om en størrelsesordning på 7 prosent. Og at alle skal løftes over 300.000 kroner i hvert fall, sier seniorforsker ved Frisch-senteret, Knut Røed, til Nyhetskanalen.

Forhandlingene omfatter 375.000 ansatte som er organisert i 40 ulike fagforbund. Sektoren består av store såkalt lavtlønte grupper, som innen service- og tjenestesektoren - innenfor helse, omsorg, renhold og skoleverk.

Vil sikre ny rekruttering
En motiverende faktor for oppgjøret, er blant annet at rekrutteringen til yrkene kan stå i fare om ikke lønnsnivået løftes.

- Det er vel et ønske fra begge sider om å gjøre noe med lønnsforholdene som sikrer rekruttering til disse yrkene. Men det kan være litt ulike oppfatninger med hensyn til hvem som trenger disse lønnstilleggene, sier Røed.

- Arbeidstakersiden vil kanskje legge mest vekt på lavtlønnsprofil, og løfte dem med lavest lønninger. Mens arbeidsgiversiden nok er mer opptatt av å løfte de yrkene som er vanskelig å rekruttere fordi de konkurrerer med høyere lønninger i privat sektor.

Se hele intervjuet her:

227413

5,6 prosent opp
I forhandlingene til YS og LO som kom til forlik sist uke, endte oppgjøret med en lønnsvekst på 5,6 prosent. Samt enighet om ny AFP-ordning som gjør det mulig å gå av ved fylte 62 år, og samtidig jobbe ved siden av uten avkorting av pensjonen. I tillegg oppjusteres pensjonen noe, men levealdersjustering innføres gradvis.

LES MER:
Så mye får du i lønnstillegg
Skeptisk til AFP-ordning