heston_680 (Foto: REUTERS/SCANPIX)
heston_680 (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Charlton Heston er død

Den amerikanske hollywood-legenden Charlton Heston er død, 84 år gammel. Heston var kjent for hovedrollen i storfilmen Ben Hur, men også som forkjemper for USAs liberale våpenpolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En talsmann for familien opplyste at Hollywood-legenden døde i sitt hjem i Beverly Hills i California lørdag, med sin kone Lydia ved sin side.

- Ingen kan be om et rikere liv enn hans. Ingen kunne gitt mer til familien, til sitt yrke eller til sitt land, heter det i en uttalelse fra familien.

Peer Gynt
Heston, som ble født John Charles Carter, er mest kjent for sine helteroller fra bibelsk bakgrunn eller inspirasjon. Hans første film var Peer Gynt (1941) og var bygget over Henrik Ibsens drama.

Best av alt huskes han kanskje for å ha spilt tittelrollen i filmen «Ben Hur» fra 1959, som han også vant en Oscar for sin innsats i filmen.
.

heston_3_680 (Foto: AP/SCANPIX)
heston_3_680 (Foto: AP/SCANPIX)

Hollywood-skuespilleren kunngjorde i 2002 at han led av Alzheimer, og han har siden den gang trukket seg gradvis tilbake fra offentligheten. To år senere mottok han Presidentens frihetsmedalje (Presidential Medal of Freedom) USAs høyeste sivile utmerkelse fra president George W. Bush i Det hvite hus.

(Se video øverst i artikkelen)

Våpenforkjemper
Heston var leder for skuespillernes fagforening og tok del i borgerrettighetskampen på 50-tallet, men etter hvert som han ble eldre, ble han mer konservativ. Heston ble valgt til president for National Rifle Association (NRA) i 1998, og støttet president Ronald Reagan.