hillary_2 (Foto: Reuters/SCANPIX)
hillary_2 (Foto: Reuters/SCANPIX)

Clinton-ekteparet har tjent 556 millioner

Hillary Clinton og mannen Bill har siden 2001 tjent i overkant av 550 millioner norske kroner. Og det er etter at Bill Clinton gikk av som president formuen har økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton har den siste tiden fått mye kritikk for at hun ikke har utlevert opplysninger om familiens inntekter etter at mannen Bill Clinton gikk av som president i USA i 2001. Spesielt Barack Obamas valgmaskineri har presset på for å få Hillary til å offentliggjøre disse tallene.

Fredag offentliggjorde Hillary Clinton og mannen sine selvangivelsene for de siste årene på Hillarys egen hjemmeside. Tallene viser at ekteparet har tjente 109 millioner dollar, rundt 556 millioner norske kroner.

Rikere utenfor Det hvite hus
Nærmere halvparten av den samlede inntekten, omlag 260 millioner kroner, er honorarer for taler Bill Clinton har holdt siden han gikk av som president.

- Jeg har absolutt ikke noe i mot rike mennesker. Min mann har til sin egen og min overraskelse tjent en masse penger siden vi forlot Det hvite hus på det han elsker mest, nemlig å snakke til folk, sa Hillary på et valgmøte for sine egne i Grand Forsk i Nord-Dakota fredag, ifølge Dagbladet.

Det siste året Bill Clinton var president tjente ekteparet under 1,8 millioner kroner. De har betalt i underkant av 170 millioner kroner i skatt og donert omlag 50 millioner kroner veldedige formål de siste åtte årene.

Penge-problemer i valgkampen
Under talen hvor Hillary kommenterte den private økonomien, nevnte hun ingenting om den mer anstrengte økonomien i egen valgkamp. Mange jobber uten lønn, staben har blitt redusert, og Hillary har selv gitt et lån til valgkamppotten på fem millioner dollar, omlag 26 millioner kroner.

Hillarys motkandidat Barack Obama og republikanernes presidentkandidat, John McCain, har ennå ikke levert sine selvangivelser for 2007, men begge kandidatene sier de vil gjøre det senere denne måneden.