Hagen skole (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)
Hagen skole (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)

Seks års forvaring for pedofil lærer

Nittedalslæreren (56) er dømt til seks års forvaring for pedofili.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble av retten dømt til seks års forvaring, med en minstetid på tre år. I tillegg må han betale oppreisning på til sammen 360.000 kroner til fem av ofrene, skriver Romerikes blad.

- Det er på det rene at tiltalte er pedofil. (...) det må legges til grunn at tiltalte tidligere har utøvet en til dels intens og omfattende pedofil praksis, heter det i domsslutningen.

Fradømt retten til å undervise
56-åringen ble også fradømt retten til å være lærer de neste fem årene.

- Forholdene tiltalte nå dømmes for må anses som svært alvorlige og det er spesielt skjerpende at flere av forholdene er begått overfor personer som tiltalte hadde som elever. Tiltalte har på denne måten misbrukt den tillit det skal være mellom lærer og elev og på det groveste misbrukt sin autoritet ved å forgripe seg på dem, skriver tingrettsdommer Reidar Otto Weng.

- Fornøyd med dommen
Politiadvokat Bjørn Philipson sier til Romerikes blad at han er fornøyd med dommen.

- Det er en god dom for ofrene, skolene, lokalmiljøet i Nittedal. Han har nå fått sin straff og det føles bra. Denne saken har vært prioritert i politidistriktet, sier Philipson til rb.no

Læreren forstår dommen
Ifølge Gunhild Lærum, lærerens forsvarer, er mannen inneforstått med dommen, og hun forteller til rb.no at den ikke kom overraskende på ham.

- Det skal nok mye til for at den blir anket. Det vil være til det beste for alle parter i saken om den legges død nå, sier Lærum. Men hun sier til avisen at hun i felleskap med den dømte vil bruke de neste ukene til å vurdere en eventuell ankesak.

- Stor gjentagelsesfare
Aktor i saken, Bjørn Aspelund, hevdet under rettssaken at gjentakelsesfare er så stor at det er nødvendig med forvaring for å verne samfunnet mot 56-åringen.

- Denne saken er unik. Aldri før har en lærer vært tiltalt for så alvorlige overgrep, sa han da han la ned påstand om seks års forvaring, med en minstetid på tre år, for den pedofilitiltalte, sa han til NRK.