king_crop (Foto: SCANPIX)
king_crop (Foto: SCANPIX)
MartinLutherKing
MartinLutherKing

- I have a dream

I dag er det 40 år siden Martin Luther King Jr. ble skutt og drept. Se hans berømte tale her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Luther King Jr. hadde en drøm om en verden hvor alle ble behandlet likt, uansett hudfarge. Han er en av de viktigste skikkelser i amerikansk historie og i ikke-volds-bevegelsen. Han fikk stor respekt for sitt engasjerte arbeid, og ble omtalt som «De sortes president».

King hadde Mahatma Gandhi som en av sine store forbilder. Og han brukte ofte bibelske referanser i talene sine. Mest kjent er nok talen "Øye for øye, gjør oss alle blinde".

kingogkone_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
kingogkone_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
Rosa tente gløden
Han ble født i Atlanta, Georgia 15. januar 1929. King var skoleflink og begynte på college tre år før tiden. Da han var 24 år, hadde han giftet seg, fått sitt første barn og sluttført doktorgraden i teoloig.

Det er en spesiell hendelse som satte fart på Kings engasjement som borgerrettighetsforkjemper. Det var i 1955 at en svart kvinne ved navn Rosa ble hentet av politiet og fengslet etter at hun nektet å gi setet sitt til en hvit person på en buss i Montgomery. Saken fikk enorm oppmerksomhet, og førte til en boikott av bussene med King som leder for boikotten. Dette var katastrofalt siden 75 prosent av busspassasjerene var svarte. Det endte med at de lokale styresmaktene måtte gi opp, og slippe ombord personer uansett rase eller opprinnelse.

Martin Luther King gikk da ombord i en buss med Rosa Parks. De satte seg ned, og ble møtt hyggelig av personene på bussen. Raseskillet var blitt opphevet, og de ble nå møtt med respekt.

Nyheten om den dyktige presten spredte seg i sørstatene, og King ble etter hvert leder av SCLC (Souther Christian Leadership Conference). Nå begynte et travelt liv. I 1957-1958 reiste han rundt i sørstatene og holdt totalt 208 foredrag. Han kom i fengsel etter en aksjon i 1960, og ble sluppet fri etter lobbyvirksomhet fra president John F. Kennedy.

- I Have A Dream
King gjennomførte en rekke marsjer, og blant de viktigste regnes marsjen til Washington da King holdt sin legendariske tale "I Have A Dream". Han hadde på forhånd fått vite at rundt 25.000 ville møte. Hele 250.000 møtte opp.

- Jeg har en drøm om at en dag vil mine fire små barn leve i en nasjon hvor de ikke blir dømt etter deres hudfarge, men av deres personlighet og karakter. Jeg har en drøm i dag! var noen av ordene som skapte massiv applaus da han talte ved minnesmerket til Abraham Lincoln.

HELE TALEN SER DU HER: (Artikkelen fortsetter under)

KingScanpix3 (Foto: Scanpix)
KingScanpix3 (Foto: Scanpix)
I Norge i 1964
4 år før sin død, i 1964, var King i Oslo for å motta Nobels fredspris for sin frihetskamp og sitt ikke-voldprinsipp. Da besøkte han også det norske baptistsamfunnet i Oslo.

Det ser du på bildet til høyre.

Men Norges-besøket var kort, fordi King ville kjapt tilbake for å føre kampen videre.


Skutt i nakken
Det var ingen hemmelighet at King hadde mange uvenner, blant annet Ku Klux Klan. Første gang noen prøvde å ta ham av dage, var i 1960. En kvinne kom bort til ham:

- Er de Martin Luther King, spurte hun.

- Ja, svarte han.

I samme sekund fikk han en kniv stukket inn i brystet, bare centimeter fra hjertet. Det het seg at han var et nys fra døden, for da hadde kniven falt i hjertet.

Og 4. april 1968, da King stod ute på terrassen på Lorraine Motel i Memphis, lå en snikskytter klar. King ble skutt i nakken. En time senere døde han på sykehuset.

Ga amerikansk helligdag
Mange mener at King var forberedt til å dø, og ble nå frigjort fra jorden. På gravsteinen hans stod det inngravert:

«Free at last, free at last, thank God Almighty I’m free at last».

Halvannet tiår etter hans død, ble Kings fødselsdag utropt til offentlig høytidsdag i USA (Martin Luther King Day). Denne markeres alltid på den tredje mandagen i januar.

I 1977 ble han posthumt tildelt Presidentens frihetsmedalje av president Jimmy Carter.

Dro til Memphis for å støtte streikende
Bakgrunnen for at King dro til Memphis for 40 år siden var at han ville støtte svarte helsearbeidere som streiket der på den tiden. De slåss for bedre lønnsbetingelser samt muligheten til å organisere seg i en fagforening. Mer enn tusen helsearbeidere var i streik da King ankom byen. Så, bare noen dager før en stor markering skulle finne sted ble King skutt og drept.

Minnestund i Memphis City Hall
I forbindelse med 40-års markeringen for streiken og drapet på King ble det i går avholdt en minnestund i Memphis City Hall hvor alle gjenlevende som deltok i streiken ble hedret. Tilstede var også borgermester i Memphis, Willie Herenton, samt pastor og politiker Jesse Jackson. Se video av markeringen under:

Kilder: AP, Wikipedia, EPA