selvangivelse (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)
selvangivelse (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)

Her er selvangivelsen din

I dag begynner utsendelsen av 3,8 millioner selvangivelser. Men det kan ta noen dager før den ramler ned i postkassen din. Men hvis du er utålmodig, kan du finne den på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nytt av året er at du ikke behøver å sende tilbake selvangivelsen dersom du mener at alle de ferdigutfylte opplysningene stemmer. For alle de som ikke leverer innen fristen, regnes selvangivelsen som godkjent. Fristen er som tidligere, 30. april.

- Du må passe på at alle opplysningene er korrekt, sier skattedirektør Svein Kristensen til TV 2 Nyhetene. Opplysningene i selvangivelsen må sjekkes opp mot oppgavene som er sendt ut fra for eksempel banker og arbeidsgivere, forklarer skattedirektøren.

- Samme plikter som før
- Leveringsfritaket fører ikke til endringer i skatteyterens plikter. Skatteyter har fortsatt ansvaret for at de opplysningene som legges til grunn ved likningen er riktige. Det betyr at det fremdeles vil ilegges tilleggskatt dersom feil ikke er rettet, eller det er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, sier Kristensen.

Han forteller at leveringesfritaket er satt i gang fordi det har vært eksempler på at skatteytere får storeproblemer fordi de av ulike grunner ikke leverer innen fristen, til tross for at det som står i selvangivelsen er riktig. Nå har vi gjort det enklere for denne gruppen, sier skattedirektøren.

- Kostbart for mange
Ifølge Gry Nilsen, leder i skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen kan dette bli en kostbar hvilepute for mange. - Vi er redde for at folk tar lettere på oppgaven med å sjekke selvangivelsen. Det er viktig å huske på at man har akkurat det samme ansvaret for å huske på at det som står der er riktig, sier Nilsen.

Det er mange fradrag som ikke er ført i den ferdig utfylte selvangivelsen, blant annet foreldrefradrag, sykdomsfradrag og pedlerfradrag.

Renteøkning gir penger tilbake
På grunn av renteøkning i fjoråret, vil mange kunne oppleve å få igjen penger.

- Det ble lagt inn en viss rentestigning i det skattekortet som ble brukt i 2007, men det var allikevel ganske beskjedent sammenliknet med det som ble den reelle renteutviklingen, sier Gry Nilsen.

Utålmodig?
Selvangivelsen blir sendt ut fra i dag og frem til 9. april. Det betyr at det kan ta en ukes tid før den havner i postkassen din. Dersom du ikke vil vente, kan du logge deg inn på altinn.no

Ved å bruke pinkode som står på skattekortet, kan du få rask tilgang på selvangivelsen din.

Mer informasjon om selvangivelsen og leveringsfritaket finner du på Skatteetatens nettsider