Bush_Condi (Foto: AFP/SCANPIX, © bb)
Bush_Condi (Foto: AFP/SCANPIX, © bb)

Bush fikk Natos rakettskjoldstøtte

George W. Bush fikk støtte fra Nato-landene i planleggingen av rakettforsvar i Europe - til tross for sterk russisk motstand mot forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge USAs utenriksminister Condoleezza Rice har det vært et gjennombrudd i forhandlingene rundt det planlagte missilforsvaret under det pågående Nato-toppmøtet i Bucuresti. USA har kommet til enighet med Tsjekkia om at amerikanerne skal kunne etablere et radarsystem i landet, som vil kunne spore ballistiske missiler.

Radarsystemet vil bli koblet opp mot eksisterende system i USA og Europa. Amerikanerne ønsker å etablere et lignende system i Polen.

Ustabile Midtøsten
Igjen forsøkte USA å forsikre Russland om at systemet ikke etableres for å sikre amerikanske og europeiske interessert mot trusler fra Russland, men at det er den ustabile situasjonen i Midtøsten som er årsaken til at man ønsker rakettskjold.

- Vi har forsøkt å bli enige med Russland om at vi kan delta som likeverdige parter i et system som er laget for å beskytte USA, Europa og Russland, sa den amerikanske sikkerhetsrådgiveren Stephen Hadley til CNN i Bucuresti.

Condi ber russerne samarbeide
- Nå er det klart for alliansen at utfordringene og truslene vi møter i dette århundret, gjør det nødvendig å opprette et rakettforsvar som kan beskytte Europa, sa Rice til pressen i Bucuresti. Hun ba russerne slutte med kritikken, og heller samarbeide om disse felles tiltakene som er iverksatt av USA.

I en uttalelse fra Nato-landene bes alliansen se nærmere på hvilken måte det planlagte skjoldet kan kobles opp til andre system. Anbefalinger skal foreligge foran toppmøtet neste år.

Bush og Condoleezza Rice var derimot ikke like glade for de alliertes holdinger til utvidelse av alliansen østover.

Imot norsk holdning
Uttalelsen går imot norsk holdning til rakettforsvaret. Allikevel frykter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke kritikk fra regjeringspartnerne i denne saken.

- Nei, det frykter jeg ikke. Dette er helt omforent i regjeringen, at vi fortsatt skal gi uttrykk for vår motstand, nor jeg har gjort i innlegget i dag, sa Stoltenberg til TV 2 etter at torsdagens møter.

- Vi må innrette oss slik at vi fortsatt kan delta i politiske samtaler og prosesser i Nato, og ikke stille oss utenfor. I den fremlagte teksten tas det viktige hensyn som avspeiler det Norge har vært opptatt av, sa Stoltenberg.

- Det tas ingen endelige beskytninger nå, avsluttet statsministeren.