Yoga (Foto: Illustrasjon)
Yoga (Foto: Illustrasjon)

Yoga og terapi i ett

Utbrenthet er blitt den nye folkesykdommen og mange trenger hjelp av psykolog eller medikamenter for å komme seg på beina igjen. Nå finnes det psykologer som tilbyr både terapi og yoga i ett til utbrente. Nederst i artikkelen kan du se hva Karen Kollien Nygaard svarte i nettpraten.

Allerede for 5000 år siden brukte folk i Østen yoga for å både forebygge og å behandle utbrenthet. Karen Kollien Nygaard er utdannet psykolog og driver egen praksis. Hun bruker yoga både i terapi-rommet (dersom pasientene vil) og holder ukentlige kurs for grupper av pasienter. Hun syns at psykologi og yoga utfyller hverandre, for når man skal skape endring, må man ha med kroppen - ikke bare hodet.

Fredag var Karen gjest i God morgen Norge. Der fortalte hun om yoga og psykologi som behandling for utbrenthet. Gjest i studio var

karen Kollien Nygaard
karen Kollien Nygaard
også Gro Malmer som har vært pasient hos Karen.

[Se innslaget gratis her]

Karen Nygaard
Karen Nygaard

Yoga er en 5000 år gammel tradisjon fra Østen. Også for mange tusen år siden visste yogalærerne hva utbrenthet var. De forstod at hvis man sprer sin oppmerksomhet på for mange ting, blir man sliten - og yoga handler om å samle sinnet igjen. Være her og nå. Det sentrale er å bruke pusten bevisst og på en slik måte at man er helt tilstede i øyeblikket og i kroppen.

Karen selv sliter med mye av det samme som sine pasienter. Hun sier at hun nesten har vært utbrent selv og kan fortelle om en mandag hun fikk et illebefinnende i bilen. Hun merket at hun kom til å besvime, kjørte inn til kanten, stoppet bilen - og så besvimte hun - helt kontrollert liksom. Som den "Flinke piken" hun er. Påfølgende fredag holdt hun foredrag for 1400 kvinner i Oslo Spektrum om stress-mestring. Først tenkte hun at hun ikke maktet å gjennomføre, siden hun selv var så stresset, men så valgte hun å fortelle om bil-besvimelsen - noe som ble en kjempesuksess.

Gro Malmer opplevde å "møte veggen" i 1999. En dag hun hadde levert ungene på skolen, satt hun seg ned litt for å slappe av. Plutselig mistet hun førligheten og kom seg ikke opp av stolen. Musklene hadde låst seg.

Etter å ha blitt knadd opp av massør, sov hun i tre uker. I ettertid er det lett å se hvordan dette kunne skje. hun og mannen drev et firma med sightseeingbåter i Oslo og jobbet masse. For å kompansere for at hun brukte så mye tid på jobben, påtok hun seg alle slags verv osv på skole og fritidsaktiviteter. Ingen skulle si at jobben gikk utover barna. Hun brukte hvert ledige sekund til noe effektivt. Hun gikk aldri på do uten jobb-papirer f.eks.

Etterhvert kom symptomene: Smerter, høy puls i øret, hovne hender og ansikt, snevert interessefelt, venner ble kjedelige, hun følte at hun satt i en osteklokke på fest - hun hadde ikke kontakt med de andre. Da hun forsto alvoret måtte de selge bedriften og hun var ikke tilbake i jobb på 6 år.

Det var fastlegen som foreslo psykolog og selv om Gro var skeptisk, så skrev hun brev og fikk plass hos Karen. Hun fikk raskt "flink pike"-diagnosen. Hun var enda mer skeptisk da Gro foreslo yoga, men prøvde det. Det ble hennes helbredelse, sier hun. Pusteteknikken, avspenningen og spesielt en øvelse, kalt fisken, som strekker ut brystmuskelaturen utgjorde vendepunktet. Hun sier at det føltes som om hun hadde hatt en hard klype rundt brystbenet som endelig slapp.