Thor Hushovd, TdF 2007
Thor Hushovd, TdF 2007

Truer med søksmål

Flere ryttere har ikke fått premiepengene fra fjorårets Tour de France. Nå truer rytterorganisasjonen med rettslige skritt.

Nesten ni måneder etter at Alberto Contador ble hyllet som sammenlagtvinneren av Touren i Paris, har fortsatt ikke alle rytterne fått sine rettmessige utbetalinger.

- Seinest 90 dager
- Ifølge det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sine regler skal alle ryttere få sine premiepenger utbetalt seinest 90 dager etter Touren (27. oktober 2007), uttalte den profesjonelle rytterorganisasjonen (CPA) i februar og krevde umiddelbar handling.

Nå - to måneder etter - er fortsatt ikke pengene på plass.

- CPA har sendt en mail til Mr. Jean Pitallier (presidenten i det franske sykkelforbundet) for å få en forklaring, melder de i en pressemelding.

- CPA har også bedt om en forklaring på hva de kommer til å gjøre med alle rentene som premiepengene har generert siden 27. oktober i fjor, sier de videre.

Avventer dopingdommer
Ifølge CPA har kun premiepenger relatert til sammenlagtlisten - og bare de utenlandske ryttere - fått sine rettmessige euro.

Det er det 25 beste rytterne i sammendraget som har rett til premiepenger i Touren, i tillegg til de 25 beste på hver etappe.

Det vil si at vår egen Thor Hushovd - som vant den fjerde etappen - har flere Tour-penger utestående.

CPA truer med å ta rettslige skritt hvis ikke «pengene er utbetalt innen åtte dager».

Ifølge cyclingnews skyldes utsettelsen at det franske sykkelforbundet ville se an dommen i de doping- eller dopingrelaterte sakene mot de rytterne som ble tatt under fjorårets Tour.

Det vil si: Alexander Vinokourov, Cristian Moreni, Iban Mayo, Michael Rasmussen og Patrik Sinkewitz.

- Umulig å holde styr på
Kurt Asle Arvesen deltok i fjorårets Tour som hjelperytter for CSC.

Eresfjordingen vant ingen etapper, men har likevel rett på sin del av kaken siden det danske profflaget fikk flere topplasseringer underveis.

Arvesen har ikke sett noe til Tour-pengene, men kjenner heller ikke til CPAs trusler.

- Dette er umulig for oss ryttere å holde styr på. Vi (CSC) har et firma i Spania som tar seg av slike utbetalinger, og stoler på at de sørger for at pengene kommer inn, sier han til TV 2 Sporten.

- Vi hadde en veldig god Tour og har nok rett på en del penger, men dette er ikke noe vi snakker om internt i laget, legger Arvesen til.

Kurt Asle Arvesen (Foto: SCANPIX)
Kurt Asle Arvesen (Foto: SCANPIX)

- Ikke uvanlig
Faktisk er ikke sene utbetalinger fra rittarrangører så veldig uvanlig, skal vi tro CSC-rytteren.

- Det er ikke bare vinnere og hjelperyttere som skal ha penger: også teknikere, massører og folk i administrasjonen. Det kan ta veldig lang tid - opptil et år, forteller Arvesen.

Og får støtte fra TV 2s sykkelekspert - og tidligere Crédit Agricole-proff - Mads Kaggestad.

- Dette er ganske vanlig. Jeg har for eksempel fortsatt ikke fått alle mine premiepenger fra i fjor, sier han til TV 2 Sporten.

- Men jeg må innrømme at jeg er usikker på hvorfor CPA truer med søksmål mot det franske sykkelforbundet, innrømmer Kaggestad.