lungekreft_680 (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
lungekreft_680 (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Har avslørt lungekreftgenet

Forskere har påvist et gen som kan føre til kreft i lungene. En av to europeere har dette genet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En omfattende internasjonal undersøkelse i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) har funnet et hittil ukjent gen. Dette genet øker risikoen for å få lungekreft. Så mye som halvparten av alle europeere er bærer av dette genet.

- Her får vi kunnskap om hvem som absolutt ikke bør røyke, sier direktør i Kreftregisteret Frøydis Langmark til Dagsavisen.

Over åtte av ti tilfeller av lungekreft forårsakes av røyking.

80 prosent høyere risiko
Et slikt gen forklarer hvorfor lungekreft er arvelig. Mennesker som har arvet genet fra en av sine foreldre øker sjansen til å utvikle lungekreft med 30 prosent.

De som har arvet genet fra begge sine foreldre har 80 prosent større risiko for å utvikle lungekreft, viser undersøkelsen.

Forskerne har også funnet en sammenheng mellom de som har genet, og de som blir lett avhengig av tobakk. Det kan være med å forklare at bærere av genet lettere utvikler den dødelige kreftsykdommen.

Passiv røyk
Selv om sjansen for å bli syk er størst blant røykere, er bærere av genet som ikke røyker også mer utsatt. Det er med på å forklare hvorfor noen får lungekreft av passiv røyking.

Ved å finne disse genene kan man plukke ut de som er sårbare for sykdommen.

Men selv om man ikke har det skadelige genet, kan man utvikle lungekreft.

- Budskapet blir at det er farlig å røyke uansett, sier studieforfatteren Paul Brennan i det internasjonale kreftforskningsinstituttet.

Ledet av amerikanske forskere
Det er amerikanske forskere som har ledet arbeidet med studien som nylig er presentert i tidsskriftene "scientific journal nature" og "nature genetics". I videoen over kan du se hvordan resultatet av undersøkelsen blir presentert på den amerikanske TV stasjonen CBS der to av forskerne, Chris Amos og Scott Swanson blir intervjuet. Hele reportasjen er på engelsk.