robert_mugabe (Foto: EPA/SCANPIX)
robert_mugabe (Foto: EPA/SCANPIX)

Mot nytt valg i Zimbabwe

Robert Mugabe tapte valget til nasjonalforsamlingen for første gang siden 1980. Men presidentvalget må kanskje gjøres på nytt dersom ingen av kandidatene får halvparten av stemmene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet fra lørdagens presidentvalg i Zimbabwe er fortsatt ikke klart, men opposisjonen hevder likevel at deres leder at Morgan Tsvangirai har fått over halvparten av stemmene.

Vant nasjonalforsamlingen
Robert Mugabe har 42 prosent av stemmene, ifølge Tsvangirais parti.

Valgloven i landet krever at en kandidat må sikre seg minst 50 prosent av stemmene for å vinne presidentvalget. I valget til nasjonalforsamling er stemmene talt opp, med flertall til opposisjonspartiet MDC.

De offisielle valgresultatene viser at den sittende presidenten Robert Mugabes parti for første gang siden 1980 ikke lenger har flertall i parlamentet.

Rykter om valgfusk
Det har tatt svært lang tid for Zimbabwes valgkomité å offentliggjøre resultatene fra valget som ble avviklet sist lørdag. Dette har ført til spekulasjoner om hvorvidt Robert Mugabe driver valgfusk.

Ryktene sa denne uken at en hestehandel var på gang mellom Mugabe og opposisjonen. Dette avviste Tsvangirai og oppfordret til å vente på valgkomiteens kunngjøring av stemmene til presidentvalget.