lars sponheim afp debatt
lars sponheim afp debatt

- Rødgrønt røvertokt

- Vi tar 100 milliarder fra våre barn og barnebarns velferd og fremtid, sier Venstre-leder Lars Sponheim. Opposisjonen på Stortinget mener dagens unge får regningen for årets lønnsoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter kompliserte forhandlinger, kom partene i årets lønnsoppgjør til enighet klokken 05.00 onsdag. Avtalen innebærer blant annet at Stortingets forslag til ny afp-ordning foreslås endret på en måte som gir bedre betingelser for arbeidstakere mellom 62 og 67 år.

- Valgkampen er igang
Afp-ordningen vil bli dyrere for regjeringen, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er likevel svært fornøyd. Frp-formann Siv Jensen og Venstre-leder Lars Sponheim mener dette er ren valgkamp foran stortingsvalget i 2009.

- Dette er et rødgrønt røvertokt mot våre barn! I tillegg skal alle betale for forliket gjennom sin skatt, men ikke alle nyter fordelene, sier Sponheim som kritiserer prislappen på årets oppgjør.

Han mener vi nå tar 100 milliarder fra våre barn og barnebarns velferd og fremtid.

Dagens unge vil nemlig få en betydelig lavere pensjon enn de som er gamle om kort tid, fordi yngre generasjoner er forventet å leve lengre. Samme pensjonsbeløp skal strekkes over flere år, uten at det så langt foreligger noen form for kompensasjonsordning.

Mens regjeringen ser ut til å komme dårligst ut av oppgjøret, er både LO og NHO fornøyde.

- Vi er godt fornøyd med denne løsningen. AFP-saken har vært viktig og tung, sier LO-leder Roar Flåthen.

Intern murring i LO
Men ikke alle i LO er like fornøyde:

- Dette forslaget er en usolidarisk katastrofe. Det er verre enn jeg i det hele tatt kunne tenke meg. Man har gitt 10.000 kroner i året til meg og mine middelaldrende kolleger, og så har man solgt den fremtidige generasjonen som ikke får en eneste krone. Jeg regner med at her blir det en nei-kampanje, sier LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot.

Innen 24. april skal forslaget til uravstemning blant medlemmene i LO.

226771