Bush i Romania (Foto: AP/Scanpix)
Bush i Romania (Foto: AP/Scanpix)

Bush ber Russland holde seg unna NATO

Det tegner til å bli en politisk thriller når NATO skal ta stilling til om Ukraina og Georgia skal få bli NATO medlem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President George W. Bush gjør det klart at Russland ikke vil få lov til å forhindre at Ukraina og Georgia blir medlem av NATO.

- Jeg mener helt klart at Ukraina og Georgia skal med og Russland har ikke vetoret i denne saken, sa Bush i går. I dag møtes NATO i Romania for blant annet å beslutte om man ønsker å sette i gang prosessen med å få de to tidligere sovjetrepublikkene Ukraina og Georgia med i alliansen.

Frankrike vil stemme imot
Hvis bare et medlem av NATO stemmer imot denne utvidelsen blir den ikke en realitet i denne omgang. Og Frankrike har i likhet med Tyskland signalisert at de er i mot.

- Vi er imot at de to landene kommer med fordi det vil forrykke maktbalansen mellom Europa og Russland, sa Frankrikes statsminister, Francois Fillon, i dag.

Tyskland og Italia anklages
NATO-landene skal også diskutere flere soldater til Afghanistan på møtet som starter onsdag kveld. Land som Tyskland og Italia er blitt beskyldt for ikke å sende soldater til den urolige Helman-provinsen i Afghanistan hvor NATO-styrker kjemper mot Taliban.

- Vi er en noen få land som tar de største byrdene i denne krigen, sa USAs forsvarsminister Robert Gates i København i går. Han listet opp USA, Canada, Australia, Storbritannia og Danmark som de som yter de største bidragene til NATO i Afghanistan.