sverre diesen, ronny sandberg og Rigmor Flyansvær
sverre diesen, ronny sandberg og Rigmor Flyansvær

Møtte Forsvarssjefen

FN-veteranen Ronny Sandberg møtte forsvarssjef Sverre Diesen i debatt om ettervern av soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sandberg fortalte sin historie om kampen mot de psykiske senskadene og byråkratiet i tirsdagens debatt i Tabloid.

Forsvarssjef Sverre Diesen beklaget at Forsvaret, til tross for økt fokus på problemet de siste årene, fortsatt sliter med det han omtalte som et betydelig "etterslep" av uløste saker.

I debatten deltok også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Per Sandberg (FrP), Rigmor Flyansvær (mor til FN-veteran) og Ola Spakmo (styremedlem i SIOPS).

- Politisk bevisstløshet

Spakmo mener det er på høy tid at ansvarlige myndigheter gjør noe for veteranene.

- Politikerne må forstå at når vi sender soldater ut i krig, får vi krigens resultater hjem.

Ola Spakmo mener norske soldater som får psykiske lidelser etter utenlandsoppdrag i FN-regi får alt for dårlig oppfølging.

Videre hevder forbundet at et samlet Storting nærmest har vært bevisstløs ved å fatte vedtak om å sende norske soldater til konfliktområder uten å sørge for at oppfølgingen er god nok når soldatene kommer hjem.

- Det har vært en kollektiv politisk bevisstløshet, og myndighetene skjønner ikke hva problemet er, sier Spakmo.

Havner i NAV-karusellen
Virkeligheten som møter krigsveteranene når de kommer hjem fra utenlandsoppdrag var tema i dokumentaren ”Nervekrigen”, som ble vist på TV 2 mandag. Flere av soldatene sitter igjen med svært sterke inntrykk fra krigssonen, og opplever at Norge svikter i oppfølgingen av de psykiske skader som oppstår i ettertid.

Veteranforbundet peker på at de psykiske lidelsene oppstår flere år etter utenlandstjenesten, og at veteranene da ofte er i det sivile liv.

- Veteranene havner i NAV-karusellen med sykepenger, attføring og dagpenger, og vedtakene fattes uten forståelse for den enkeltes totale situasjon. De må løse problemene på egen hånd og når paragrafer og regler går mot hverandre, er det en grisete jobb. På toppen av det hele befinner veteranene seg på et økonomisk eksistensminimum, sier Spakmo.

Frykter at historien gjentar seg
Han frykter at soldater som drar til Afghanistan nå, vil møte de samme problemene i framtiden.

Omtrent 120 000 nordmenn har siden andre verdenskrig tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Deltakelsen har i hovedsak dreid seg om fredsbevarende operasjoner i FN-regi. I dag har Norge nærmere 600 soldater ute i internasjonale oppdrag, ifølge Forsvarsnett. Rundt 500 av disse befinner seg i Afghanistan.