smil
smil

Aprilsnarr!

Det er én dag i året hvor min mamma virkelig blomstrer og koser seg: Det er 1. april og hun setter seg som mål å lure hele familien, samtlige venner og alle hun skulle møte på sin vei. Og hun klarer det. Hvert år. Har du blitt lurt i dag?

Den 1. april er ingen helligdag, men dog svært merkbar i mange land. Dagen markeres med at man lurer venner og kjente - selv aviser, TV og radio kjører faste aprilspøker hvert år.

Uklar opprinnelse

Opprinnelsen til aprilsnarr er omdiskutert. Noen hevder at det stammer fra en minnefest hvor Kristus blir sendt fra Annas til Kaifas, fra Kaifas til Pilatus, fra Pilatus til Herodes og fra Herodes tilbake igjen til Pilatus, der korsfestelsen finner sted rundt første april.

Men det de fleste tror er at tradisjonen er en etterlevning av de en gang universale feiringene av vårjevndøgn som startet på den gamle nyttårsdagen den 25. mars og som sluttet 21. april. I følge Wikipedia er det likevel usannsynlig at denne forklaringen på aprilspøkens opprinnelse er korrekt. Lenge før 1582, da kong Karl IX av Frankrike brakte inn den nye gregorianske kalenderen, hadde franske og nederlandske kilder fra 1508 og 1539 beskrevet aprilspøker og skikken med å lage dem på den 1. april.

Det har i nyere tid blitt veldig populært å trykke aprilspøker i aviser, og å vise fabrikkerte nyhetsinnslag på TV.

I dag har blant annet Se & Hør meldt at Märtha Louise dukker opp som stalljente i "Hotel Cæsar", Aftenposten meldte at man ville få 500 kroner cash dersom toget ditt ble innstilt, Nettavisen meldte at et smutthull hos mobiloperatørene gjorde at man nå kan overvåke sin partners sms'er.

Kjente aprilsnarrer

Staten Alabama forandrer verdien av Pi: 1. April 1998 inneholdt ukebladet New Mexicans for Sciense and Reason en artikkel som hevdet at Alabamas høyesterett hadde stemt for å forandre verdien på den matematiske konstanten pi til bibelske verdien 3,0

Spagettitrær: BBC sitt TV-program Panorama kjørte en berømt spøk i 1957 som viste sveitsere som høstet spagetti fra trær. Mange folk kontaktet BBC og ville vite hvordan de kunne dyrke sine egne spagettitrær.

Venstrehånds-Whoppere: I 1998 hadde Burger King en annonse i USA Today som sa at folk kunne få en Whopper (en type hamburger som er fast i menyen til Burger King) for venstrehendte, og som var designet slik at fyllet rant ut på høyre side.

FBI slår ned på deling av musikk på internett: Slike annonseringer på 1. april er blitt vanlige

TV i aliminiumsfolie: Nederlandsk fjernsyn rapporterte en gang at regjeringen hadde ny teknologi for å finne fjernsyn uten lisens, men at dette kunne forhindres ved å pakke tvn inn i aluminiumsfolie. I løpet av noen få timer var det utsolgt for aluminiumsfolie over hele landet.

Gratis vin til alle: Avisen Bergens Tidende annonserte i 1987 at vinmonopolet hadde konfiskert 10 000 liter med smuglervin. Innbyggerne i Bergen var invitert til polet for å få en del av varene heller enn å tømme det ut. På morgenen sto 200 menn og kvinner utenfor vinmonopolet med flasker, bøtter og lignende for den verdsatte varen.

Vinsalg i spann:
En lignende aprilspøk hadde Aftenposten på slutten av 1940-tallet. Den var meget vellykket og trolig har B.T stjålet ideen derfra. Avisen kunne meddele at Vinmonopolet hadde et større kvanta rødvin på lager, men det var mangel på tomflasker i tapperiet på Hasle. Det var en forklaring som var lett forståelig like etter krigen. Kundene ble bedt om å ta med seg spann, og da Polet åpnet kl 10 om morgenen var det lang kø utefor enkelte utsalg. Folk som leste dette på trikken på vei til arbeidet var raske til å stikke innom en isenkramforretning, kjøpe med seg et spann eller en bøtte og stille seg i kø utenfor nærmeste utsalg.I aftenutgaven kunne avisen vise bilde av polkunder i kø utenfor utsalget i Rosenkrantzgaten

Opphevelse av tyngdekraften:
I 1976 fortalte den britiske astronomen Patrick Moore lytterne av BBC 2 at en unik posisjon av to planeter ville resultere i en oppadgående gravitasjonstrekk som ville gjøre folk lettere akkurat 09:47 den dagen. Han inviterte sitt publikum til å hoppe i luften og erfare en rar, flytende følelse. Dusinvis av lyttere ringte inn for å si at eksperimentet virket.

Kilde: wikipedia.no