hushjelp (Foto: Berit Keilen/SCANPIX)
hushjelp (Foto: Berit Keilen/SCANPIX)

Krever skattelette på husvask og barnepass

Høyre ønsker skattelette på luksustjenester som husvask, barnepass og hjelp til matlaging.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget vil bli fremmet av Høyres kvinneforum på landsmøtet i april, skriver VG. Det vil deretter bli en sentral del av programdebatten frem til stortingsvalget i 2010.

- Mange kjøper disse tjeneste svart nå. Dette er en ordning som kan få kjøp av slike tjenester inn i mer ordnede former, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG. Målet med ordningen er at det skal bli halv pris på denne typer tjenester i hjemmet.

For vanlige familier

- Flere vanlige familier med vanlig økonomi bør ha mulighet til å kjøpe seg hjelp i hjemmet på lovlig vis, sier Linda Hofstad Helleland stortingsrepresentant og leder i Høyres kvinneforum til TV 2.
Helleland viser til Sverige, hvor ordningen ble innført i fjor.

- Det er først og fremst barnefamiliene som er brukerne av disse tjenestene.

På spørsmål fra TV 2s reporter hvorvidt det vil være mulig å få skattelette på tjenester som au pair eller butler, svarer Helleland at det må bli en diskusjon senere.

- Dette vil nok reguleres av seg selv, sier Helleland.

Usosial politikk
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt er derimot ikke enig i Høyres utspill.

- Dette er kun skattelette til de som kjøper private tjenester i hjemmet. Dermed er det en usosial politikk, sier Huitfeldt til TV 2.

- De landene som har forsøkt denne ordningen, har ikke klart å redusere andelen svart arbeid, selv om hensikten har vært god. Vi kan ikke dokumentere det Høyre påstår.