indonesia_a (Foto: SCANPIX)
indonesia_a (Foto: SCANPIX)

- Død over Wilders!

Medlemmer fra en ytterliggående muslimsk gruppe demonstrerte mandag i Jakarta mot Geert Wilders islam-kritiske film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrasjonen fant sted utenfor Hollands ambassade i Jakarta, Indonesia. Demonstrantene krever Geert Wilders drept, og noen kastet egg og tomflasker mot ambassadebygningen.

- Drep Wilders
De holdt opp bannere med påskrifter som "Drep Geert Wilders" og "Geert Wilders er en terrorist".

- Jeg oppfordrer muslimer rundt om i verden til å drepe mannen bak filmen, sa en av talerne, Awit Mashuri, ifølge AP.

fitna_680 (Foto: EPA/SCANPIX)
fitna_680 (Foto: EPA/SCANPIX)
Et stort antall politifolk var plassert på stedet, og de hadde blant annet innstilt vannkanoner mot demonstrantene. De grep imidlertid ikke inn mot demonstrantene.

Fordømmer og beklager
Geert Wilders står bak den islam-kritiske filmen "Fitna" som har skapt kontrovers i Nederland. Torsdag valgte nederlandske tv-kanaler å sensurere den 15 minutter lange filmen, hvorpå Wilders reagerte med å legge den ut på internett.

indonesia_2 (Foto: SCANPIX)
indonesia_2 (Foto: SCANPIX)
Filmen setter blant annet vers fra Koranen opp mot bilder fra terrorhandlinger. Den skildrer islam som "frihetens fiende" og starter med å vise bilder fra terrorangrepene i New York 11. september 2001.

LES OGSÅ: - Provoserer ikke muslimer

Ifølge Al Jazeera gikk Iran ut lørdag og beskrev filmen som avskyelig, og oppfordret europeiske regjeringer å motarbeide at den blir vist. Samtidig oppfordret de Nederland til å gå til rettslige skritt mot Wilders.

Nederlands statsminister gikk ut torsdag og beklaget filmen. Men etter at en domstol vurderte filmen, fastholdes det at Wilders er beskyttet av ytringsfriheten til å lage den.