atopisk eksem (Foto: TV2)
atopisk eksem (Foto: TV2)

Nettprat om eksem

400.000 nordmenn sliter med atopisk eksem - langt flere enn ellers i Europa. Lege ved Rikshospitalet, Teresa Løvold Berent, svarte på spørsmål fra dere seere. Se svarene her!

Atopisk eksem er en sykdom som er langt hyppigere her i Skandinavia enn lenger sør i Europa. Dette kan skyldes at sol og bading i saltvann gjør godt for de med eksemen. På Rikshospitalets "Villa Derma" kan både barn og voksne få hjelp, til blant annet solbehandling.

Teresa Løvold Berents er lege og forsker ved hudavdelingen på Rikshospitalet. Hun starter opp et forskningsprosjekt i mai. Prosjektet heter "Eksemskolen" og skal gi gruppeundervisning til foreldre som har barn med atopisk eksem. Berents var gjest hos oss i dag for å fortelle mer om behandlingsmetoder og årsaker. Det var også Svein Roger Jacobsen og hans datter Mie Helene på 11 år. Mie Helene var 6 måneder da hun fikk eksem første gang. Hun klør seg ofte til blods om natten uten at hun merker det og sengetøyet må vaskes hver dag. Noen ganger klør hun seg så mye at det blir betente sår og hun har i slike tilfeller vært igjennom desinfiserende bad (kaliumpermanganat) og antibiotikakurer.

Teresa Løvold Berents stilte til nettprat mellom klokken 09:00 og 10:00 i dag. Svarene kan du lese lenger ned i artikkelen.

Atopisk eksem (Foto: TV2)
Atopisk eksem (Foto: TV2)

FAKTA

Villa Derma er poliklinikken på Hudavdelingen på Rikshospitalet. Der kan atopikere få behandling for sine plager ved blant annet å ta desinfiserende bad (kaliumpermanganat), bad tilført kruskakli, som virker klødempende og oljebad som tilfører huden fuktighet. Her finnes også tilbud om lysbehandling som skal virke beroligende på den atopiske eksemen.

Atopisk eksem begynner ofte i de første levemånedene og kalles da gjerne "barneeksem". De fleste reagerer lett på ting som kan irritere huden, blant annet tørr luft, ull, såper, vaskemidler, kjemikalier, svette, stress og enkelte matvarer.
Årsaken til atopisk eksem er ikke fullstendig klarlagt, men vi vet at arv spiller en stor rolle. Vi vet også at det er sammenheng mellom atopisk eksem og høysnue.

20 prosent av norske barn har atopisk eksem. Av disse vil 30 prosent bli helt kvitt det i ungdomsårene mens 35 prosent blir kvitt det for en kortere periode for så å få det tilbake i voksen alder. 35 prosent har det kronisk.

BEHANDLING

Forebyggende tiltak er viktig hvis en skal holde god kontroll med atopisk eksem. Her er de viktigste tingene du kan gjøre:

Kosthold. Enkelte matvarer kan forverre atopisk eksem, særlig hos barn. Vær oppmerksom på kumelk, egg, fisk, nøtter, sjokolade, appelsiner, sure epler og krydder. Hvis du har mistanke om at noen av disse matvarene forverrer kløen, bør barnet unngå dem i 14 dager, slik at du kan se om det blir bedre.

Hjemmemiljøet.Sørg for at inneluften ikke er for tørr, særlig om vinteren. Hold soverommet kjølig. Unngå innbo som samler mye støv, for eksempel utstrakt bruk av tepper. Unngå kjæledyr og røyking.

Klær. Svette kan utløse irritasjon og kløe. Du bør derfor unngå å bruke for varme klær. Ull klør, og det er best å bruke bomullsklær innerst mot huden. Skyll alle klær grundig etter at de er vasket.

Hudpleie. God hudpleie er viktig for å holde eksemet i sjakk:

Bading og dusjing. Bad og dusj relativt sjelden og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.
Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Hvis du har badekar, kan du legge deg noen minutter i badevann tilsatt olje etter at du har dusjet bort såpe og sjampo. Du kan ikke bruke såpe mens du ligger i oljebadet. Som alternativ til oljebad kan du bruke Duschgel Hermal. Etter at såpe og sjampo er dusjet godt av kroppen, smører du deg inn med omtrent 15 ml med Duschgel mens huden fortsatt er fuktig. Vent noen minutter til geleen har trukket godt inn i huden. Gå så under dusjen igjen i omtrent 10 sekunder for å fordele geleen utover.

Fuktighetsbevarende kremer. Smør deg flere ganger hver dag, og særlig etter bad og vask. Et preparat uten parfyme tolereres ofte best.

Søk lege hvis eksemet er plagsomt eller blusser opp. I slike situasjoner er behandling med glukokortikoidholdig (kortison)krem eller salve ofte nyttig. Legen vil vurdere hvor sterk salve du trenger i begynnelsen. Hvis du begynner med en sterk type, skal du trappe ned til mildere salve eller krem når du blir bedre. Det finnes også nye produkter i form av krem og salve som ikke inneholder kortison, men andre immundempende midler (tacrolimus med produktnavnet Protopic og pimecrolimus med produktnavnet Elidel). I perioder med sterk kløe kan det være nyttig å bruke kløestillende antihistamin-tabletter. Snakk med legen din. Utbredt atopisk eksem kan behandles med UV-lys som ordineres av hudlege. Vanlig sol hjelper også.

Årstidsvariasjoner

Rundt to av tre blir verre om høsten og vinteren, en av tre blir verre om våren og sommeren. Bare en av ti har ingen sesongvariasjon. De fleste blir bedre i sola om sommeren dersom de ikke blir overopphetet og svetter, mens en av ti blir verre.

Atopisk eksem skyldes at huden mangler det naturlige fettstoffet som i normal hud ligger mellom hudcellene og danner en beskyttende barriere. Uten disse fettcellene blir huden "utett".

Utettheten gjør at det skjer en større vannfordamping fra huden enn fra normal hud, og huden vil derfor bli tørr, og mindre motstands-dyktig. Dette gjør det lettere for blant annet bakterier, og andre irritanter å trenge inn gjennom hudens ytterste lag. Dette medfører øket irritasjon, med rødme, kløe og infeksjonsfare.