zimbabwe_crop (Foto: AFP/SCANPIX)
zimbabwe_crop (Foto: AFP/SCANPIX)

- Bekrefter valgkupp

De første valgresultatene viser dødt løp i Zimbabwe. Måten det gjøres på bekrefter valgsvindel, mener observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en landsdekkende sending på tv og i radio, offentliggjorde valgsjefen Utoile Silaigwana resultatet for seks parlamentseter mandag morgen. Tre av dem gikk til den sittende presidenten Robert Mugabes parti, og tre av dem til opposisjonen.

Fem timer senere ble 18 seter til offentliggjort, ni til Mugabe og ni til opposisjonen. Til sammen er det 210 parlamentsseter og 60 i senatet som står til valg. Og om de offisielle tallene ikke gir en av kandidatene mer enn 50 prosent av stemmene, skal det i regelen bli gjenvalg.

- Bekrefter valgfusk
Valgobservatører mener en slik stykkevis informasjon bekrefter spekulasjonene om at resultatene blir manipulert. Ifølge dem skal de første resultatene ha vært klare så tidlig som klokken 23 natt til søndag, rundt fire timer etter at valglokalene stengte.

Mistanken om valgkupp synes også å prege folkeopinionen.

- Morgan Tsvangarai har alltid vunnet disse valgene. Og vi har alltid sagt at valget er ren svindel. Gamla (Mugabe) har kuppet valgene de siste åtte årene, sier en av velgerne nyhetsbyrået AP spurte mandag. Han får følge av flere i denne holdningen.

225299

- Vi vant
Mot Robert Mugabe (84) kjemper opposisjonslederen Morgan Tsvangirai (55), som tapte valget i 2002, samt den uavhengige Simba Makoni ( 58).

Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) hevdet allerede søndag at målinger viser at de har vunnet.

- Vi har vunnet dette valget, sa generalsekretær Tendai Biti tidlig søndag, ifølge BBC. Se video med Biti her!

224781

LES OGSÅ: Opposisjonen hevder seier i Zimbabwe
OG : Feiret på forskudd, i videovindu under:

224911

Anklager opposisjonen
Ansatte i regjeringen har for øvrig advart Tsvangirai mot å hevde for kjapp seier over Mugabe.

- Det ville i så fall være et kupp. Og vi vet alle hvordan man hanskes med slikt, sa presidentens talsmann, George Charamba søndag.

Men Tsvangirai får støtte fra valgobservatører som ifølge AP rapporterer om at opposisjonen har størst oppslutning hos folket. De hevder at om resultatetene ikke viser dette, så er det en klar indikasjon på valgfusk.

Land i krise
Etter 28 års styre, er årets valg regnet for det tøffeste for den sittende presidenten Mugabe.

Landet står overfor en økonomisk kollaps med 80 prosent arbeidsledighet. Inflasjonen er verdens høyeste, og er på 100.000 prosent. Og folk lider under kritisk mangel på vann, mat, elektrisitet, drivstoff og medisiner.

Nå frykter man at det vil bryte ut opptøyer når de endelige valgresultatene blir kjent.