forsvaret_680 (Foto: TV 2)
forsvaret_680 (Foto: TV 2)

- Kan ramme Afghanistan-styrker

Forsvaret får mer penger men likevel mindre å rutte med. Det kan gå ut over oppdraget i Afghanistan, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i dag la frem den nye langtidsplanen for Forsvaret. Planen fyller ikke opp den slunkne kontoen til Forsvaret. Likevel er den fremtidsrettet, mener forsvarsministeren.

Økning
- Forsvaret skal være moderne og fremtidsrettet, og det mener vi denne langtidsplanen legger opp til, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til tv2nyhetene.no

Planen er at forsvarsbudsjettet skal økes med 800 millioner kroner i løpet av de neste 4 årene.

Ingen problemløser
Men løfter om mer penger løser ikke forsvarets økonomiske problemer, verken i år eller neste år. For i tillegg til de seks omdiskuterte MTB-ene vil regjeringen beholde flere baser og et større Heimevern enn det forsvarssjefen ønsker.

- Må se på driften
- Merkostnadene med regjeringens plan påløper fra dag en, mens vi ikke kan påregne at budsjettøkningen kommer like raskt, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

- Det betyr at vi kommer til å se nøye på driften, aktivitetsnivået, treningsnivået, hvor mange operasjoner kan vi delta i med hvor stor styrke, sier han.

Utenlandsstyrker
Det kan føre til at infanteribataljonen, som skal forsterke den norske styrken i Afghanistan neste år, likevel ikke blir noe av.

- Det er en av de tingene vi blir nødt til å se på, om vi skal nøye oss med et lavere ambisjonsnivå, uten at det går på sikkerheten løs, sier forsvarssjefen til TV 2.

Debatt
Nå skal den nye langtidsplanen diskuteres, både i Forsvaret og blant politikerne, før Stortinget skal vedta Forsvarets fremtid før de selv tar sommerferie.