Eamon Sullivan (Foto: SCANPIX)
Eamon Sullivan (Foto: SCANPIX)

Superdrakt kan bli forbudt

Konkurrentene til Alexander Dale Oen kan ha en utstyrs-fordel. Nå kan den nye superdrakten bli forbudt.

Av de 14 nye verdensrekordene som er satt på olympiske svømmedistanser i år er 13 tatt av svømmere som bruker den nye superdrakten til Speedo. Nå vil det internasjonale svømmeforbundet (FINA) revurdere sin godkjenning av den nye drakten. Alexander Dale Oen og de andre norske svømmerne bruker ikke Speedo. Et forbud kan med andre øke det norske svømmeessets medaljesjanser i OL.

-Glad for test
Generalsekretær Bjørn Soleng i Norsk Svømmeforbund innrømmer at de følger utviklingen nøye.

- Vi er glad FINA tester drakten grundig og vurderer dette på nytt. Hvis de konkluderer med at den er grei og ikke gir oppdrift, er alt i orden. Da vet vi at våre utøvere stiller i startblokken i OL på like vilkår som konkurrentene. Og hvis det viser seg at den bør forbys er det selvfølgelig veldig viktig at den blir det, sier Soleng.

Knuste rekorden
I finalen på 50 meter fri i det australske OL-uttaks-stevnet i fredag knuste Eamon Sullivan sin egen verdensrekord fra i går. 21,28 er hele 13 hundredels sekund raskere enn tiden fra semifinalen, og 22 hundredeler raskere enn Alain Bernards tid fra EM i Eindhoven for fem dager siden.

Se video om den nye superdrakten her (artikkelen fortsetter under):

224633

Sullivans siste bestenotering er den 14. verdensrekorden satt på en olympisk distanse hittil i år. Tretten av disse er satt av svømmere som bruker Speedos nye svømmedrakt LZR Racer, lansert med brask og bram for bare seks uker siden.

Dette er et uvanlig rekordskred, selv i et olympisk år. Svømmerekordene er ikke blitt forbedret like hyppig som dette siden 70-tallet.

Avgjøres neste uke
Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) avgjør den nye draktens skjebne i forbindelse med VM kortbane i Manchester neste uke.

Det er tillatt å bruke materialer i en drakt som reduserer friksjon i vannet, men det ikke tillatt med materialer som gir oppdrift. Det er her Speedo-drakten kan bli felt.

Amerikanske verdensstjerner som bruker den nye drakten er i alle fall overbevist om at de har et konkurransefortrinn.

- Det er helt sinnsykt! Jeg bare fløt opp med et smil om munnen første gang jeg prøvde drakta, sier Katie Hoff, regjerende verdensmester på 200 og 400 m medley.

- De utøverne som ikke bruker denne drakta vil ha et handikap, følger verdens beste ryggsvømmer Natalie Coughlin opp.

Svømmekongen Michael Phelps ligger an til å bli tidenes mestvinnende olympier innen Beijing-OL er over. Han er heller ikke i tvil om LZRs fortreffelighet.

- Om du kommer deg med til OL eller ikke kan bli avgjort med marginer på et hundredels sekund. Kanskje det da skyldes drakten. Jeg tror den kommer til å bety mye.

Forbud i USA
Drakten er allerede forbudt i de amerikanske studentmesterskapene NCAA og vil heller ikke bli tillatt når Canada avvikler sitt OL-uttak. Men det er fordi drakten ikke er tilgjengelig for alle. Man kan nemlig ikke kjøpe den i butikken. Hittil har bare utvalgte svømmere i verdenseliten mottatt sine drakter direkte fra produsenten.

Alexander Dale Oen satte sin europarekord på 100 meter bryst (59,76) i en drakt fra Arena. Det samme merket Italias Frederica Pellegrini brukte da hun satte verdensrekord på 400m fri (4.01,53) i Eindhoven-EM.

Dale Oen bryr seg ikke
Dale Oens personlige trener Stig Leganger-Hansen sier Alexander og apparatet rundt den ferske europamesteren ikke vil bruke energi på denne debatten.

Leganger-Hansen og Dale Oen har den filosofien at de ikke bryr seg om forhold de sjøl ikke kan påvirke. Det er derfor Dale Oen heller aldri utbasunerer mål om plasseringer i mesterskap på forhånd. 22-åringen kan nemlig ikke styre hvor fort konkurrentene svømmer, kun hvor fort han selv svømmer.

Men Leganger-Hansen er i likhet med Soleng klar på at drakta bør forbys dersom den viser seg å ha egenskaper som gir konkurransefortrinn. Vestkantsvømmernes trener er likevel skeptisk til at FINA skulle sette foten ned.

- Husk at Speedo er en av hovedsponsorene til FINA.

Det hører med til historien at de fleste mannlige brystsvømmere kun bruker badebukse (med lange bein) på 100 m og 200 m bryst.

Alexander Dale Oen er blant dem som foretrekker å svømme i bar overkropp, selv om både Arena og Speedo hevder at stoffet i badedraktene gir mindre friksjon enn glattbarbert menneskehud.

- Dersom Speedo-drakta eventuelt gir fordeler, vil det ha mindre å si for brystsvømmerne enn for utøverne i de andre øvelsene, sier Soleng.