arfan_bhatti (Foto: TV 2)
arfan_bhatti (Foto: TV 2)

Skuddene mot synagogen

Natt til 17. september 2006 faller elleve skudd mot synagogen i Oslo. I dag sitter Afran Bhatti på tiltalebenken for skuddene, og for å ha planlagt to terrorangrep i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke første gang Bhatti stifter bekjentskap med håndhevelsen av norsk lov. 30-åringen har flere volds- og våpensaker på rullebladet. Han har også vært siktet for trusler og utpressing i andre saker. Saken som starter nå er likevel svært spesiell.

Overvåket
Ikke siden spion-saken mot Arne Treholt i 1985 har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gått til rettssak mot noen.

PST hadde allerede startet overvåking av Bhatti, men det var først med synagoge-skuddene offentligheten fikk kjennskap til Bhatti og terrorplanene påtalemyndigheten mener han hadde.

Se video - Artikkelen fortsetter under.

224629

Utvidet tiltale
Mye av bevisgrunnlaget til PST er basert på rom- og telefonavlytting. Terrortiltalen mot Bhatti baseres på en telefonsamtale mellom ham og en kamerat.

Opprinnelig var fire personer siktet, men når rettssaken starter sitter bare tre av dem på tiltalebenken.

En 29-årig mann er ikke lenger tiltalt selv om han ble sittende flere uker i varetekt høsten 2006. Denne mannen saksøker nå staten for uberettiget siktelse for terrorisme.

Foruten selve terrortiltalen er Bhatti også tiltalt for to drapsforsøk. I januar 2006 skal han ha stått bak skyting mot huset til en av toppene i pyramideselskapet T5PC. Et halvt år senere skal han avfyrt 17 skudd mot huset hvor en annen T5PC-topp bodde.

Se video - Artikkelen fortsetter under.

224634

Svake bevis
Bhattis forsvarere hevder PST har svake bevis i terrorsaken. De mener dette berører spørsmål om ytringsfrihet ettersom tiltalen er basert på en telefonsamtale mellom Bhatti og en kamerat.

De to skal ha avtalt å ramme den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo og den jødiske synagogen på St. Hanshaugen med våpen eller eksplosiver.

Forsvarerne har også stilt seg undrende til at ingen av synagogens overvåkingskameraer har filmet skytingen. Kameraene ble aktivert en time etter at skuddene falt.

Overvåkingsanlegg
Synagogen var bevoktet med 13 topp moderne overvåkingskameraer. Fire av disse dekker inngangspartiet. Likevel finnes det ingen videobevis mot Bhatti.

TV 2 fikk tak i en politirapport som viser at ingen kameraer virket den natten det ble skudd mot synagogen.

Se video - Artikkelen fortsetter under.

224616

Tipset om mystisk mann
TV 2 har også fått vite at PST ble tipset før synagogeskytingen om en mistenkelig mann som studerte bygningen. Vitnet ble kalt inn etter skuddene falt. Bhattis forsvarere har ikke hørt noe om at PST hadde noe informasjon forut for skuddene.


Se video - Artikkelen fortsetter under.

224581

Fra rettssaken mot Afran Bhatti og de to andre tiltalte starter til det foreligger en dom, kan det gå lang tid. I utgangspunktet er det satt av 40 rettsdager til behandling av saken, noe som betyr at siste dag trolig blir 10. juni. Deretter skal dommerne vurdere bevisene i saken før en dom blir avsagt.