sjef
sjef

Begynner å tømme gasstanken

- Gasstanken står trygt, men gasslommer skaper usikkerhet, sier sjefingeniør Kjell Hartviksen i Statoil. Han bisto brannvesenet i Ålesund med å trappe opp tømmingen av gasstanken ved det rasrammede huset i Ålesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi iverksetter avgassing i dag. Vi vil ha en løpende vurdering av situasjonen, men for de evakuerte er vi nødt til å opprettholde den ytre sone slik den står nå. Dermed opprettholder vi evakueringen, sa brannsjef Geir Thorsen på en pressekonferanse fredag.

Bistand fra Statoil
Han og politiet har fredag fått bistand fra sjefingeniør Kjell Hartviksen i Statoil i arbeidet med raset.

- Selve gasstanken står relativt trygt. Det som er usikkert er gasslommer rundt i huset hvor blandingsforholdet mellom gass og luft gjør den mer eksplosiv, sa Hartviksen.

Han presiserer at det er en fordel at gassen brenner.

- Så lenge den brenner vet vi hvor vi har den, sier han

Varmer opp tanken
Ett av tiltakene som skal sørge for raskere forbrenning av gassen er å varme opp tanken.

- Vi har boret hull i betongklossene for å komme til med vann og varme opp tanken slik at den blir en bedre forbrenner, sier Hartviksen.

Klikk her for å se pressekonferansen.

Bygget er fortsatt ustabilt og beveger seg fortsatt. Redningsmannskapene er fortsatt usikker på hvor lang tid det kommer til å ta før redningsarbeidet kan begynne.

- Vi har gjort en del undersøkelser rundt bygget om hvor lenge dette varer, men vi vet fortsatt ikke hvor mange dager dette kommer til å ta, sier brannsjef Thorsen.

- Vis hensyn i helgen
Ordfører i Ålesund Bjørn Tømmerdal var preget av de siste dagenes påkjenninger:

- Det er 340 mennesker som lurer på hvorfor de ikke kan få komme hjem igjen. Den fantastiske velviljen fra de evakuerte er der fortsatt. Men i en slik tålmodighetsprøve er det alltid noen som ville sett det annerledes, sa ordføreren.

Han oppfordret samtidig byens innbyggere til å ha den ekstraordinære situasjonen i bakhodet før helgen starter.

- Det er også noen som ikke har fått svar på sine fem savnede. De ligger i ruinene og det er mye uavklart med hensyn til dem. I morgen skal vi ha minnegudstjeneste. Derfor har jeg i dag gått ut med en enkel henstilling om å vise litt hensyn. Dette er ikke noen formaning om å avlyse aktiviteter, men en henstilling: selv om vi går inn i helgen skal vi kanskje ta det litt med ro av respekt for dem som fortsatt befinner seg inne i ruinene, sa ordføreren.