brudd (Foto: Scanpix)
brudd (Foto: Scanpix)

Meklingsbrudd mellom LO og NHO

Det kan gå mot storstreik etter at det fredag ble brudd i forhandlingene mellom LO og NHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag annonserte LO-sjef Roar Flåthen og NHO-sjef Finn Bergesen jr. at partene ikke har klart å bli enige etter at partene tirsdag møttes hos riksmeklingsmannen. Dermed går det mot streik fra tirsdag 2. april.

- Vi tar ut i aluminiumssektoren, på bilverkstedene, vi tar ut noen innenfor fiskeindustrien og offshore-næringen, sa Flåthen til TV 2 Nyhetskanalen etter pressekonferansen.

LO og YS kan til sammen ta ut 200.000 arbeidstakere i streik dersom det ikke blir enighet. Roar Flåthen skal for første gang forsvare sine medlemmer som LO-leder. De krever en lønnsvekst på opp til seks prosent, og ikke minst, å få på plass avtalefestet pensjon.

- Vi går fortsatt for en forhandlingsløsning, sa Flåthen videre.

Det er ventet at regjeringen griper inn i meklingen og kommer med et forslag som kan løse den vanskeligste delen av oppgjøret , spørsmålet om en fortsatt AFP-ordning

Dette blir de ikke enige om:

  • LO har krevd en minst like god AFP-ordning som i dag
  • LO har krevd kjøpekraftsforbedring til alle og særskilte lav- og likelønnstillegg
  • LO har krevd forbedringer i lønnsvilkårene til lærlinger
  • LO har krevd forbedringer i finansieringen av OU-fondet

Disse omfattes av streiken (ekstern lenke)

Stortinget direkte part
Etter bruddet blir det såkalt tvungen mekling og Riksmeklingsmann Svein Longva har full regi. Det er ventet at partene tar en pause frem til over helga .

- Det er jo et vanskelig problemområde, men det har vært normal progresjon så langt, sa Longva til TV 2.

- Alle de store spørsmålene er oppe samtidig og til slutt er det en pakke som det skal sies ja eller nei til, slik at alt må sees under ett.

Stortinget er nå en direkte part i forhandlingene.

- Hvor uvanlig det er vet jeg ikke. Det er helt åpentbart at Regjeringen på ett eller annet tidspunkt må inn i meklingen. Det ligger jo i det forhold at Regjeringen selv har definert AFP som en del av den nye folkepensjonsordningen, sier riksmeklingsmannen.