Aragon Henry Davis ( ©  DD**NY**)
Aragon Henry Davis ( © DD**NY**)

Den originale «Golden Boy» er død

Bokselegenden Art Aragon var stjerne både i proffringen og i Hollywood.

Bokseverden er i sorg etter at det ble kjent at Art "Golden Boy" Aragon er død i en alder av 80 år. Los Angeles-bokseren huskes som en av sportens mest populære utøvere noensinne.

Hjerneslag
Den tidligere superstjernen ble erklært død av leger ved Northbridge Hospital & Medical Center i California på tirsdag. 80-åringen hadde da vært holdt i live ved hjelp av respirator siden han ble rammet av hjerneslag den 15. mars.

Den originale «Golden Boy»
I dag forbindes kallenavnet «Golden Boy» med amerikanske Oscar De La Hoya - pengemaskinen som stadig setter nye rekorder i boksesporten. Men for et halvt århundre siden var det samme kallenavnet synonymt med Art Aragon, som kjempet seg til verdenstoppen i både lettvekt (61,3 kilo) og weltervekt (66,8 kilo) mellom 1944 og 1960.

Aragon oppnådde en tilsvarende popularitet i sin storhetstid som det den moderne gullgutten nyter i dag. I likhet med De La Hoya trakk også Aragon både mer publikum og tjente bedre enn selv de største navnene i tungvektsklassen.

- Aragon er det største trekkplasteret vi noensinne har hatt i Los Angeles. Folk elsket å se ham bokse fordi kampene hans alltid var så spennende, sier bokseekspert Bill Caplan til avisen Los Angeles Times.

Aragon-Jimmy_Carter_560011c
Aragon-Jimmy_Carter_560011c

Elsket og hatet
Men alle de solide tallene for billettsalg og TV-rating skyldtes ikke utelukkende beundring fra publikum. Mange av dem som kom for å se Aragon bokse gjorde det i håp om å se ham tape og aller helst får juling. Spesielt den latinamerikanske befolkningen i USA hadde et anstrengt forhold til Aragon etter at han to ganger slo knockout den meksikanske folkehelten Enrique Bolanos i 1950.

- Publikum elsket Bolanos og buet Aragon da han vant. Deretter ble det en tradisjon å bue Aragon, forklarer Caplan.

Tradisjonen skulle følge Aragon resten av karrieren, men upopulariteten gikk aldri på bekostning av bokserens suksess når det gjaldt publikumsinteresse. Aragon bokset jevnlig foran 20.000 pluss tilskuere i sin 114 kamper lange proffkarriere.

Nesten-mester
Til tross for at han var rangert som en av verdens beste boksere i over syv år lyktes Aragon likevel aldri i å vinne en VM-tittel. Inflasjonen av vektklasser og tittelbelter som sliter på sportens troverdighet i dag var fremdeles flere tiår unna på 1950-tallet og Aragon måtte gå en langt tøffere skole før han fikk tittelkamp enn hva tilfellet er for dagens utøvere.

Først etter å ha beseiret den regjerende lettvektsmesteren Jimmy Carter i en såkalt «non-title fight» i 1951 ble det gitt klarsignal for VM-kamp. Carter skulle imidlertid vise seg å være den bedre av de to da det virkelig gjaldt tre måneder senere.

Aragons kanskje mest kjente kamp var likevel da møtte Joe Miceli i 1955. Også denne gang gikk seieren til motsatt leir, men Aragon vant hjertene hos folket da han bokset seks av kampens ti runder med brukket ankel.

Playboy i Hollywood
Men det var ikke bare hva Aragon gjorde innenfor tauene som fikk oppmerksomhet. Mens karrieren var på topp var han også en yndling i Hollywood der han også hadde forhold til flere av 1950-tallets mest ettertraktede kvinner, deriblant Mamie van Doren, Marilyn Monroe, Jayne Mansfield, Sophia Loren og Betty Martin. Skuespillerne Bob Hope, Sammy Davis Jr., Robert Mitchum og William Holden var også blant Aragons nære venner.

Frem til 1980-tallet var Aragon også å se i mindre roller i Hollywood produksjoner og TV-serier.

- Han levde et fullverdig liv. Han var gift fire ganger, hadde seks barn, reiste jorden rundt... jeg har femten album fulle av avisutklipp om ham, sier sønnen Brad Aragon til avisen Los Angeles Times.

Aragon-Monroe-Rooney (Foto: Murray Garrett, © IM)
Aragon-Monroe-Rooney (Foto: Murray Garrett, © IM)