00_clinton_crop (Foto: AP/SCANPIX)
00_clinton_crop (Foto: AP/SCANPIX)

Upopulær Hillary

Aldri før i nominasjonskampen har Hillary Clinton vært så upopulær hos velgerne, viser en ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den siste undersøkelsen gjennomført av Wall Street Journal/NBC News har Clintons popularitet sunket drastisk den siste måneden.

Nå svarer hele 48 prosent av de spurte at de har en negativ oppfatning av henne. Dette er det høyeste tallet målt i denne undersøkelsen siden mars 2001. Bare 37 prosent har nå et positivt inntrykk av henne. Dette er ned 11 prosent på to uker. Da svarte 45 prosent ja på det samme spørsmålet.

00_obama_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
00_obama_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
Obama like pop
Barack Obama på sin side beholder populariteten ifølge meningsmålingen. Han blir stående på 49 prosent i positivt inntrykk. Mens kun 32 prosent svarer at de har et negativt inntrykk av ham.

Den siste måneden har vært den tøffeste i demokratenes nominasjonskamp. Medlemmer i begge kampanjer har måttet trekke seg etter at de har kommet med kontroversielle uttalelser. Og Hillary Clinton ble nylig tatt i feilinformasjon da hun beskrev sin ankomst i Bosnia i 1996 som dramatisk og preget av snikskyttere.

LES MER: - Jeg forsnakket meg

Regnestykke i minus
Hillary Clinton har for øvrig matematikken mot seg. Med 1249 delegater, mot Obamas 1406, er hun helt avhengig av å gjøre en brakseier i Pennsylvania den 22. april - og slik få Obama på deffensiven. Etter det må hun også vinne stort i de neste statene, om hun skal klare å ta igjen forspranget til Obama.

I Pennsylvania står 158 delegater på spill. Dersom Clinton ikke vinner her, vil hun trolig bli nødt til å trekke seg. Flere valgeksperter har uttalt at hun burde gjort det allerede etter seieren i Taxas og Ohio. Allerede da viste regnestykket at hun måtte vinne usannsynlig stort i de neste delstatene om hun fortsatt skulle ha en sjanse.

MER OM SAKEN HER: Seier med bismak

Om Clinton fortsetter å henge med våren igjennom, vil det endelige resultatet måtte avgjøres av rundt 800 såkalte superdelegater under partikongressen 25. august i år. (Hun trenger 2024 delegater om hun skal være sikret kandidatur. red.Anm) Men det ville være en uheldig taktikk for en presidentkandidat å starte valgkampen med å kuppe kandidaturer gjennom superdelegater, og slik gå mot velgernes vilje.

Da Clinton talte i Washington onsdag, viste hun for øvrig ikke noe tegn på at hun ønsker å trekke seg fra kampen. Det ser du her:

Velgerflukt til McCain
Eksperter har hele tiden advart mot at denne langdryge kampen mellom Clinton-Obama vil komme til å skade begge kandidatene. En fersk undersøkelse gjennomført av Gallup.com ser nå ut til å bekrefte akkurat dette.

I undersøkelsen svarer flere at de nå vurderer å skifte til republikanernes kandidat, om ikke deres demokrat-favoritt blir presidentkandidat. 28 prosent av de som åpent støtter Clinton sier de heller vil gi sin stemme til John McCain enn Obama. På Obamas side svarer 19 prosent av tilhengerne at de heller vil ha McCain enn Clinton som president.

Alt dette tatt i betraktning, er det naturlig at det i USA snakkes stadig tydeligere om at Clinton bør tre av i nominasjonskampen. Men hun fortsetter hardnakket, og gjennom talsmenn kaller hun så og si tallretorikken for propaganda fra Obamas leir.

- Obama-kampanjen prøver å overbevise alle om at det er over. Jeg håper de ikke får hånd på statsbudsjettet, for de kan i hvert fall ikke telle, parerer Clintons rådgiver Harold Ickes i en kommentar.