monica øien
monica øien

Om kvinnen

Hva er kvinnens viktigste rolle i ulike deler i verden? Monica snakker blant annet med Wenche Foss om kvinnefrigjøring.

Wenche Foss var skuespiller før, under og etter krigen, og forteller om hvordan kvinnene måtte klare seg selv da mennene gikk i krigen. Kvinnene likte dette, og Wenche mener det ble begynnelsen på kvinnefrigjøringen i Norge.

Monica har også møtt Kjell Arild Pollestad, som snakker om kvinnene han beundrer; moren sin og Dronning Sonja.

Første på Stortinget
Afshan Rafiq er første representant på Stortinget med innvandrerbakgrunn, nå vararepresentant for Høyre. Hun er en moderne norsk muslim med politisk karriere, mann og barn. Hva tenker hun om kvinnerollen henholdsvis i Norge og i den pakistanske kulturen?

Vi snakker også med en muslimsk kvinne i Tyrkia, som mener at hennes jobb å skape ro og harmoni i familien er likestilt med mannens i samfunnet.

Ektemannen mener kvinnen er mektigere enn mannen og at de ikke klarer seg uten dem.

Geishaen i Japan
Monica ikler seg kostyme og snakker om mannssjåvinismen og kvinnens rolle i Buddhismen. Hvis du oppfører deg bra i et par liv har du mulighet til en gang å rykke opp som mann i et senere liv.

I tillegg møter vi en ung hindu karrierekvinne i Bangalore, som tenker at den dagen hun gifter seg og får barn vil hun være hjemme med barna. Dette vil hun fordi hun som kvinne føler det er riktig, helt til barna kan forstå at når mor drar på jobb kommer hun hjem igjen.

I London møter vi en jødiskortodoks kvinne. Hun er en moderne kvinne som kombinerer familielivet med egen karriere, men bruker parykk for å ikke vise håret sitt for andre enn mannen.

Se «Gudene vet» på TV 2 i kveld klokken 18.00!