Primo Carnera1 (Foto: Keystone, © IM)
Primo Carnera1 (Foto: Keystone, © IM)

Tragisk tungvektskjebne på film

Tungvektsmesteren Primo Carnera ble utnyttet og svindlet av mafiaen. Nå kommer filmen om hans liv.

Spillefilmindustriens nærmere hundre år lange flørt med boksesporten var igjen et tema denne uken da den italiensk-amerikanske produksjonen «Carnera - The Walking Mountain» hadde premiere i New York.
Paul Sorvino, Burt Young og oscarvinner F. Murray Abraham er blant de kjente navnene på rollelisten.

Primo_Carnera2_570598i
Primo_Carnera2_570598i

Hverdagshelt
Filmen omhandler den italienske kjempen Primo Carnera og hans mot-alle-odds-ferd fra å være en fattig og forvokst gutt på den italienske landsbygda til å bli verdensmester i tungvekt på 1930-tallet.
Den usannsynlige bragden gjorde ham til en folkehelt i hjemlandet, men spesielt i USA, der han ble et forbilde for en hel generasjon italienske immigranter under depresjonstiden.

- Målet med denne filmen er ikke bare å fortelle om verdensmesteren Primo Carnera, men også om en mann som hadde stolte prinsipper og verdier i forhold til sin familie og sitt fedreland. Han ga seg aldri og ofret alt for å gi sine barn et bedre liv enn han selv hadde, sier regissør Renzo Martinelli.

Se trailer på «Carnera - The Walking Mountain» her .

Godkjent av familien
I motsetning til Humphrey Bogart klassikeren «The Harder They Fall» fra 1956 er «The Walking Mountain» en offisiell filmbiografi om eksmesteren. Martinelli kontaktet til og med tungvektslegendens familie for å sørge for troverdighet og kvalitet i alle ledd rundt innspillingen - inkludert valg av skuespiller til hovedrollen, som falt på den ukjente Andrea Iaia (28).

Andrea_Iaia_570601p
Andrea_Iaia_570601p

- Funnet av Iaia er et mirakel. Ikke bare kan han bokse litt, men han har også størrelsen til Carnera (200 cm) og snakker engelsk, sier Martinelli til den italienske avisen Ansa.

- Likheten mellom Iaia og Carnera er dessuten så slående at tungvektsmesterens datter Giovanna Maria Carnera (62) ikke klarte å holde igjen tårene da hun så ham første gang, reklamerer regissøren.

Mafia og kampfiksing
Martinelli presiserer samtidig at det er lagt vekt på å få frem hele historien rundt Carnera, ikke bare eventyrversjonen som ble presentert for folket på 1930-tallet. Bak glansbildet av det som var hverdagshelten var nemlig nære bånd til den italienske mafiaen og enn rekke tilfeller av kampfiksing. Den naive Carnera skal selv ikke ha vært klar over at flere av hans motstandere lot seg bli slått ut på bestilling. Han forstod heller ikke hva slags pengemaskin han egentlig var og ble avspist med lommerusk mens bakmenn badet i pengene de håvet inn på navnet hans.

Endte opp som fribryter
Det ble heller ingen forandring underveis som gjorde at Carneras boksekarriere fikk en «happy ending». Da han hadde utspilt sin rolle ble han kastet på gaten med bare noen få dollar i lommen. Uten mulighet til å hevde seg i bokseringen lenger begynte han med fribryting og tjente visstnok bedre i wrestlingringen enn hva han hadde gjort som verdensmester i tungvekt - ikke fordi wrestlingen betalte godt, men fordi han fikk beholde mesteparten av pengene selv.
Primo Carnera døde 60 år gammel i 1967.

Benvenuti-Griffith_570594p
Benvenuti-Griffith_570594p