Justisminister Knut Storberget.  (Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX)
Justisminister Knut Storberget. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX)

Vil forby sexkjøp

Regjeringen vil lovfeste forbud mot sexkjøp i Norge og utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bøter eller fengsel i inntil seks måneder vil være straffen for å kjøpe sex.

Regjeringen fremmet i dag lovforslag om å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester i Norge og i utlandet. Denne loven vil gi politiet mulighet til å pågripe, fengsle, ransake, samt overvåke og avlytte samtaler med samtykke fra en av samtalepartene.

Vil ta menneskehandlerne
- Mennesker er ingen handelsvare og kriminalisering av kjøp av seksuelle tjenester vil gjøre det mindre attraktivt for menneskehandlere å se mot Norge, sier justisminister Knut Storberget.

Straffebudet skal ramme den som skaffer seg seksuell omgang eller handling mot vederlag. Med seksuell omgang menes for eksempel samleie, fysisk berøring mellom blottede kjønnsdeler, ensidig eller gjensidig masturbasjon. Seksuell handling kan være beføling av en annens kjønnsorganer eller bryster.

- Målet er at forbudet vil bidra til å endre holdninger, redusere etterspørselen og dermed gi et mindre marked for menneskehandel, sier Storberget i en pressemelding fredag.

Tiltak for prostituerte
Justisministeren mener kriminaliseringen ikke skal føre til en forverret situasjon for prostituerte, og understreker at det er satt i gang tiltak for å få flest mulig ut av prostitusjonen.

- For å se hvilke tiltak som virker, må vi vite mer om hvordan de prostituerte har det og hvordan markedet er organisert. Derfor har regjeringen bedt forskningsstiftelsen Fafo kartlegge prostitusjonsmarkedet, sier justisminister Knut Storberget.