kreft_vaksine_680 (Foto: TV 2)
kreft_vaksine_680 (Foto: TV 2)

Brustad vil ha kreft-vaksine

Helseminister Sylvia Brustad ønsker vaksinasjonsprogram mot livmorhalskreft. I første omgang vil det være et tilbud alle jenter i 7 klasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere europeiske land har nå gått inn for å gi vaksine mot livmorhalskreft til unge jenter. Mye tyder nå på at også Norge vil gå inn for dette.

Helseminister Sylvia Brustad har ventet på en beslutning fra Nasjonalt Råd for kvalitet og prioriterering i helsetjenesten før hun ville bestemme seg. Beslutningen har nå kommet, og den er positiv. Årlig rammes rundt 100 kvinner av livmorhalskreft i Norge.

SE VIDEO i vinduet øverst

Koster dyrt
I dag kan unge norske jenter gå på apoteket og kjøpe en vaksine mot livmorhalskreft. Sykdommen som dreper nesten 100 norske kvinner årlig.

Men den koster 3500 kroner og hittil har få norske jenter kjøpt den. En rekke europeiske land, deriblant Sverige, har derfor gått inn for å gi vaksinen til alle unge jenter. AUF jobber for at Norge skal gjøre det samme.

Tror det er sjanser
- På sikt så kan denne vaksinen redde mange liv, mange som unngår å få limorhalskreft. Man sparer også mye dyr behandling, så dette vil vær samfunnsøkonomisk lønnsomt dersom regjeringen bestemmer seg for å gå for denne vaksinen, sier Martin Henriksen, leder i AUF.

Henriksen tror det er store sjanser for at regjeringen innfører vaksinen.

Folkehelsa har allerede rådet regjeringen til å tilby vaksinen gratis. Brustad sier til TV 2 at hun vil ta med anbefalingen i sin vurdering.