aalesund_skrent (Foto: Forsvarets redningstjeneste)
aalesund_skrent (Foto: Forsvarets redningstjeneste)

Alt om raset i Ålesund

Klokken 03.37 kom meldingen om at et steinras hadde knust deler av en boligblokk i Ålesund. Nesten et døgn senere er nærmere 1.000 personer evakuert. Fem personer fryktes omkommet i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20 mennesker befant seg i den seks etasjer høye boligblokka Fjelltunveien 31 da et stort steinskred løsnet ved 03.30-tiden natt til onsdag. Beboerne våknet av et kraftig drønn.

Helter
En redningsaksjon ble iverksatt. De første rapportene var svært dramatiske - minst 15 var skadet. Bilder viste en dramatisk situasjon.

To av naboene til den rasrammede boligblokken ble dagens helter etter de hadde evakuert flere beboere med medbrakte stiger.

Dramatisk
- Det er som en krigsskueplass, rapporterte TV 2s reporter på stedet i morgentimene. Litt senere kunne politiet fortelle at de fryktet de som ikke hadde klart å ta seg ut av bygningen i natt, hadde omkommet. Ordføreren beskrev hendelsen som helt ufattelig.

I morgentimene gikk det i tillegg et nytt ras, som forverret redningsarbeidet.

Da TV 2s reportasjeteam ankom stedet, kunne de tydelig se ødeleggelsene fra luften.

I løpet av formiddagen ble det dessuten klart at det var en gasslekkasje i den ødelagte blokken. Eksplosjonsfaren var ekstrem.

Inntrykk
Utover dagen gikk etter hvert alvoret opp i sunnmørsbyen.

- En tung dag i Ålesund, slo ordfører og politi fast på en pressekonferanse mens rystede naboer knapt kunne tro hva som hadde skjedd i nabolaget. Oluf Holm sto i stua da raset gikk, etter at han ble vekket av lyder. Da raset kom gjaldt det å redde seg og sine. For hans del var det å finne kona.

Undersøkelser
Regjeringen fulgte dramaet fra morgenen, og statsministeren slo fast at man må til bunns i ulykkesårsaken for at noe lignende ikke skal kunne skje igjen. Justisminister Knut Storberget måtte erkjenne at ting man er vant til å se eller lese om, også kan hende her hjemme.

Utover dagen ble det også kjent at en geolog hadde varslet om rasfaren allerede før byggingen av blokken startet i 2002. Innflytting i blokken skjedde ikke før i 2004 og 2005.

Overnatting
På ettermiddagen ble dessuten evakueringsområdet rundt boligblokken utvidet. Redningsmannskapene fryktet en større gasseksplosjon fra den ødelagte propantanken. Til sammen ble mellom 500 og 1.000 personer evakuert. Det er langt flere enn kommunen kunne finne overnattingsplasser til, og en stund så det ut til at flere måtte belage seg på en natt på flatseng i en gymsal. Men ålesunderne åpnet sine dører og hjem for sine medborgere, og lot de evakuerte overta sengene, mens de selv foreberedte en natt på sofaen.

I kveldstimene blusset brannen opp, og redningsmannskaper fryktet at den sterkt skadde boligblokken ville kollapse.


De omkomne
Torsdag ble den første av de fem omkomne hentet ut fra det sammenraste huset. Søket etter omkomne i det sammenraste huset er forbundet med høy risiko. Fredag formiddag fortalte politiets John Kåre Flo til TV 2 Nyhetskanalen, redninsmannskapene hadde lokalisert enda en omkommet. Vedkommende er derimot ikke fraktet ut. Søket etter de omkomne tar en pause i fredag klokken 14.00 og gjennopptas mandag morgen.