brenner_aalesund
brenner_aalesund

Voldsom eksplosjonsfare i Ålesund

Fem personer fryktes døde etter at en boligblokk kollapset i Ålesund tidlig onsdag morgen. To personer ligger på sykehus. Brannen i ruinene har nå tiltatt og flere nabobygg er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lukter gass i området. En propantank på 4000 liter lekker, og den ligger under den kollapsede bygningen i Ålesund.

Brannen har blusset opp og røyken kan ses over hele Ålesund. Brannfolkene jobber på spreng for å tilføre nok vann, men kan ikke gå for nære på grunn av eksplosjonsfaren.

- De som står nærmest nå vil bli berørt om tanken eksploderer. Og vi som står nærmest her har fått beskjed om at vi må passe oss og være forberedt på det verste, rapporterer Sturla Dyregrov for TV 2. Politiet har flyttet alle sine kjøretøyer bort fra bygningen, idet eksplosjonsfaren skal være overhengende stor.

- Brannfolkene som står nær skal være mer eller mindre klar til å dukke.

- Det er klart at det er en risiko for de som deltar i slukkingen. Men står man ikke og kjøler ned bygningen, så er risikoen for eksplosjon enda større. Da kan man være mer eller mindre sikker på at ting går i luften.

Les også:Ekstrem eksplosjonsfare

To nye ras - huset kan kollapse
Alle husene i en omkrets på 200 meter rundt den sammenraste blokken er evakuert. Blant annet fordi man frykter at trykket fra en eksplosjon vil kunne blåse inn vinduene.

I tillegg til eksplosjonsfaren, frykter man flere ras. Klokken åtte i morges gikk ras nummer to. Og nylig gikk det et mindre ras. Ifølge geologene kan en slik hyppighet indikere at det kommer flere ras.

Røyken og de vanskelige forholdene gjør at man ikke får undersøkt om det vil komme flere.

- Alle disse faktorene gjør faren stor for at huset vil kollapse. og dette gjør at man ikke tør å nærme seg det. Og i hvert fall ikke ta seg inn.

TV 2 Nyhetskanalen følger utviklingen i Ålesund

Kollapset i natt
Boligblokken på seks etasjer ligger i Fjelltunveien rett utenfor Ålesund sentrum. Politiet fikk melding om bygningskollapsen i 03.30-tiden onsdag morgen. Det ble slått full katastrofealarm.

Klokken 09.30 meldes det fra ulykkestedet at brann- og redningsmannskapene flytter kjøretøyer i frykt for at bygningen skal rase helt sammen. Flere nabobygninger inkludert en barnehage ble evakuert. Dette har politi og brannvesen vedtatt som følge av usikkerheten rundt brannen og en propantank som står i den sammenraste bygningen.

aalesund_kollaps bolig blokk (Foto: SCANPIX)
aalesund_kollaps bolig blokk (Foto: SCANPIX)

Nesten helt rasert
Hele førsteetasjen i bygningen er borte. Andreetasjen er også bortimot helt rasert.

Det har et gått et stort steinras bak boligblokken. Dette raset har trolig flyttet boligblokken seks meter fram fra fjellskråningen den ligger inntil.

- Det er livsfarlig å bevege seg rundt og i ruinene. Derfor søkes det ikke etter overlevende i ruinene akkurat nå, fortalte TV 2s reporter Arne Rovick fra ulykkesstedet i sju-tiden.

En spesialgruppe innen søkeoperasjoner er nå på vei fra Oslo for å bistå i redningsarbeidet etter ulykken.

LES OGSÅ: Nye ras på ulykkesstedet

Politiet fikk melding om ulykken klokken 03.37 i natt. Naboer er nå evakuert på grunn av en gasslekkasje. Nylig skal en gasstank i kjelleren på bygningen være påfylt, og brannvesenet frykter for at den skal eksplodere. En ulmebrann har flere ganger blusset opp igjen og røyklagt store deler av Ålesund sentrum.

Et Sea King redningshelikopter ble sendt fra Ørland for å bistå i redningsarbeidet. I tillegg er mannskaper fra sivilforsvaret kalt inn for å støtte redningsmannskapene.

Se video av ødeleggelsene her:

Fem personer savnet
Fem personer er savnet ifølge Ålesund Sjukehus. Det ble først meldt at seks personer var savnet, men det viste seg at en av disse var bortreist.

Boligblokken på seks etasjer ligger i Fjelltunveien 31 rett utenfor Ålesund sentrum. Det er en relativt ny boligblokk som var innflytningsklar i 2004.

Øyenvitner som var i blokka da den raste sier til TV 2 det føltes som om huset bare falt sammen. Ifølge vitneobservasjoner skal flere av beboerne ha våknet av et stort smell og av at det singlet i glass.

- Jeg trodde det var vinden, fortalte et vitne på stedet til TV 2.

LES MER: Se bildene av redningsaksjonen

FØLG DIREKTE: TV 2 Nyhetskanalen følger situasjonen i Ålesund direkte. Se Nyhetskanalen på TV 2 Sumo (krever abonnement)

aalesund_ras_Scanpix (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix)
aalesund_ras_Scanpix (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix)


aalesund_flyfoto_TV2_b (Foto: Sturla Dyregrov)
aalesund_flyfoto_TV2_b (Foto: Sturla Dyregrov)

aalesund_huset5
aalesund_huset5

Gasslekkasje
Øyenvitner sier at det har kollapset som et korthus.

- Huset bare datt sammen, forteller øyenvitner til TV 2 Nyhetene. Se video her: