basra_2_crop (Foto: REUTERS/SCANPIX)
basra_2_crop (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Harde kamper i irakisk oljeby

Det har brutt ut harde kamper i Basra i Sør-Irak tirsdag. Byen er en økonomisk viktig by i Irak på grunn av oljeressursene i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampene startet like etter at irakiske sikkerhetsstyrker gikk inn i et område som er kontrollert av shia-millits som er lojale mot Moqtada al-Sadr. Operasjonen skal være et forsøk på å løsne millitsens harde grep på området.

Sivile drept
Ifølge en kilde ved politiet skal fire sivilie ha blitt drept og minst 18 blitt skadet etter at sammenstøtene startet tirsdag morgen. Bilder fra nyhetsbyrået AP viser røyk fra eksplosjoner i byen og skuddvekslinger mellom irakiske soldater og shia-millitser.

Bildene viser tomme gater, med unntak av de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Lokale innbyggere skal ha sagt til nyhetsbyrået at de har tro på den nye sikkerhetsplanen i Basra.

- Vi har full tiltro til at det irakiske politiet og millitæret vil oppretholde sikkerheten, siteres Qassim Salman Shukir.

Viktig oljeby
Basra er en økonomisk viktig by i Irak på grunn av oljeressursene i området.

Mandag skal landets president, Nouri al-Maliki, ha innsatt to nye sikkerhetsoffiserer i regionen.

Dette kom to uker etter at tusener demonstrerte ved politiets hovedkvarter i Basra, og krevde at de sittende sikerhetsoffiserene skulle tre av. Den irakiske regjering vil imidlertid ikke bekrefte oppsigelsene, men understreker at irakiske myndigheter klarer å opprettholde kontroll i Basra.

Droppet britisk kontroll
Siden britiske styrker ga fra seg kontrollen over byen 16. desember i fjor, skal det ha vært en økende utrygghet i landets oljehovedstad.

De britiske styrkene skal ikke være involvert i tirsdagens kamper.