ol_demo_680 (Foto: SCANPIX)
ol_demo_680 (Foto: SCANPIX)

Stormet OL-seremoni

Demonstranter stormet mandag seremonien der OL-ilden ble tent i Olympia i Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pro-Tibet demonstranter kom seg forbi streng bevoktning og frem til lederen for den kinesiske olympiske komité Liu Qi, som holdt en tale. Med seg hadde demonstrantene et flagg som viste de olympiske ringene som håndjern.

Sikkerhetsvakter var raskt på plass og førte bort demonstrantene.

Brøt sending
Kinesiske TV-stasjoner brøt overføringen av seremonien som følge av aksjonen. Demonstrantene mener verden må boikotte OL i Kina grunnet landets brudd på menneskerettighetene.

Tusen vakter
Det har blitt varslet at det skulle komme protester under dagens seremoni, og sikkerheten var derfor ekstra skjerpet. Mer enn tusen politimenn sto derfor for sikkerheten rundt Olympia mens seremonien pågikk.

Ilden tent
Til tross for protesten ble hele seremonien gjennomført og OL-ilden tent.

223688

Med det startet flammen sin 137.000 km lange reise gjennom fem kontinenter før den ankommer Beijing 8 august. Det var Alexander Nikolaidis, som er gresk sølvmedaljevinner i Taekwondo som fikk æren av å starte OL-ildens ferd mot Kina.

Men demonstrasjonene fulgte OL-fakkelen på hele turen gjennom Olympia. Demonstranter med bannere og flagg ropte "Stopp drapene i Tibet", men protestene ble brutalt slått ned.

Ønsker fredelig fokus
President i Norges Idrettsforbund, Tove Paule, sier at det forventes mer bråk under OL-ildens ferd mot Beijing.

- Synes du det er trist at fokuset flyttes bort fra idretten?

- Dersom man får et fredelig fokus rundt denne fakkelstafetten som kan bidra til å bedre forholdene i Kina så synes jeg personlig at det er positivt, sier Paule til TV 2 Nyhetskanalen.

Paule sier også at hun tror vi vil se bedringer i Kina frem mot åpningen 8 august.

223690