Zlatan og Costacurta (Foto: SCANPIX)
Zlatan og Costacurta (Foto: SCANPIX)

Nordmann tjente på korrupt dømming

En norsk klokkeselger nøt godt av den italienske korrupsjonsskandalen.

Dagens Næringsliv avdekker over åtte sider i sin påskeutgave at nordmannen John André Sandquist har tjent gode penger på tvilsomt salg av luksusklokker.

I artikkelen blir det også avslørt hvordan den tilsynelatende vanlige karen fra Drammen opparbeidet seg nok kapital til å starte med en slik storstilt business.

Et av svarene ligger i den omfattende korrupsjonsskandalen i italiensk Serie A, som ble avslørt i 2006.

Sandquist satte nemlig penger på den famøse toppkampen mellom Juventus og AC Milan 18. desember 2004, der dommer Paolo Bertini åpenbart ønsket av kampen skulle ende 0-0.

Tidenes korrupsjonsskandale
Flere hundre sider med utskrifter av telefonsamtaler og en storstilt etterforskining, har i etterkant viste at Juve-direktør Luciano Moggi påvirket dømmingen. Dette var kun et fåtall mennesker var klar over. Den tidligere Strømsgodset-keeperen Sandquist var en av disse - og sopet inn en stor sum i premiepenger.

I etterkant skal han ha vedgått at oddspillingen på kampen ga ham et solid økonomisk grunnlag for sin videre klokkebusiness.

Korrupsjonsskandalen i 2006 regnes som den største gjennom tidene i italiensk fotball. Moggi ble bannlyst fra all fotballaktivitet i fem år. Juventus ble degradert til Serie B. En rekke andre dommere, klubber, ledere og funksjonærer ble straffet.

Skaffet Godset-eiere klokker
John André Sandquist skal ha hatt flere fotballpersonligheter i Drammen i sitt nettverk. Godset-investorene Atle Kittelsen og Thor Nilsen skal ha gjort forretninger med 'Klokkemannen'.

I fjor ble Sandquist dømt til ett års fengsel for brudd på regnskapsloven, merverdiavgiftsloven og ligningsloven. Han vil ikke kommentere saken overfor DN.