george w. bush (Foto: REUTERS/SCANPIX)
george w. bush (Foto: REUTERS/SCANPIX)

- Verden er blitt bedre

USAs president George W. Bush angrer ikke på den upopulære krigen i Irak. - USA er blitt tryggere, sier Bush.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten holdt onsdag tale i anledning femårsdagen for den amerikanske invasjonen i Irak.

Bush gjorde det klart at det var riktig å angripe Irak, og listet opp hva som møtte de amerikanske soldatene da de kom til landet.

- De fant barnefengsler og torturkamre, og voldtektsrom hvor irakiske kvinner ble fornedret foran sine familier, sa Bush.

- Verden er blitt bedre
- Fordi vi handlet, er Saddams torturkamre og barnefengsler stengt for godt. Fordi vi handlet, skyter ikke Saddams regime lenger på amerikanske og britiske fly som patruljerer flyforbudssonen på FN-oppdrag. Fordi vi handlet, er verden bedre og Amerikas Forente Stater er tryggere, sa Bush.

Presidenten la ikke skjul på at krigen er blitt lengre, vanskeligere og dyrere enn forutsett.

- Men det er en kamp vi må vinne, sa Bush, og advarte mot å trekke ut styrkene for tidlig.

- Vi har lært av bitter erfaring hva som skjer når vi trekker ut soldatene for fort. Terroristene og ekstremistene kommer inn i stedet og fyller vakuumet. Det etablerer trygge områder og bruker dem til å spre kaos.

- Kampanjen virker
Bush slo fast at krigen i Irak har gjort USA tryggere. Han viste til selvmordsbombere fra al-Qaida som sprenger moskeer og markeder.

- Disse handlingene viser brutaliteten til fienden i Irak. Terroristene som dreper uskyldige folk i Bagdad, ønsker å drepe uskyldige folk på gatene i Amerika. Å slå denne fienden i Irak vil gjøre det mindre sannysnlig å møte fienden hjemme, sa Bush.

- Det er fortsatt mye som må gjøres i Irak. Men på denne dagen må det amerikanske folket vite at siden kampanjen startet, har voldsnivået blitt redusert kraftig. Antallet sivile døde er redusert. Angrep på amerikanske styrker er redusert. Kampanjen virker, sa Bush.