George W. Bush (Foto: EPA/SCANPIX)
George W. Bush (Foto: EPA/SCANPIX)

- Krigen må fortsette

President George Bush har ingen planer om å trappe ned innsatsen i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem år etter invasjonen er det tid for oppsummering for president Bush. Og ikke uventet står han fast ved at krigen mot Irak var det rette å gjøre, ifølge CNN som bringer utdrag fra talen.

«Å fjerne Saddam Hussein fra makta var en rett avgjørelse. Dette er en kamp USA kan og må vinne» viser et utdrag fra talen Bush holder i Pentagon senere onsdag.

Bush står fast ved at amerikansk nærvær er avgjørende for Iraks fremtid.

Amerikanske soldater i Irak (Foto: Gunnar Lier/SCANPIX)
Amerikanske soldater i Irak (Foto: Gunnar Lier/SCANPIX)
Kostbar krig
Nesten 4000 amerikanske soldater har mistet livet siden invasjonen. En kostbar erfaring for et folk som i stadig større grad er i mot krigen i Irak.

Bush mener operasjonen likevel har vært en suksess, mye takket være beslutningen fra januar 2007 om å øke antall soldater i Irak.

«Dette snudde situasjonen i Irak, og har åpnet for en strategisk seier i krigen mot terror» sier Bush i sin tale.

Men den omfattende innsatsen koster penger. Sluttregningen er ventet å bli på svimlende 3 billioner dollar.

Økt motsand
Krigsmotstandere har nå gitt opp å bruke argumentet om at USA taper krigen i Irak. I stedet fokuserer de på de enorme mengdene dollar som blir brukt.

I en tid der den amerikanske økonomien opplever en av sine største kriser på lenge, håper de det vil få Det Hvite Hus til å trekke styrkene hjem igjen.

Bush avfeier riktignok kostnadsestimatet som totalt overdrevent. Hans misjon er fortsatt å skape et demokratisk Irak, koste hva det koste vil.

«Vi hjelper folket i Irak å etablere et demokrati i hjertet av Midt-Østen. Et fritt Irak vil bekjempe terrorismen, ikke huse den.»