Burma hverdag (Foto: AFP PHOTO/SCANPIX)
Burma hverdag (Foto: AFP PHOTO/SCANPIX)

- Bedring i Burma

FNs utsending til Burma, Ibrahim Gambari, mener juntaen er i ferd med å løsne på jerngrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter sin siste reise til diktaturet, kunne Ibrahim Gambari for en gangs skyld komme med positive nyheter. Gambari sa til FNs sikkerhetsråd at han ser fremgang i landet som har vært styrt av juntaen siden 1962.

- Mitt siste besøk i Burma viser at internasjonale forpliktelser er i ferd med å få grep i landet, sa Gambari til rådet.

Han kunne ikke peke på konkrete endringer, men holdt fast ved at samtalene som FN innledet med Burma for to år siden er i ferd med å løsne juntaens jerngrep.

Ibrahim Gambari (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Ibrahim Gambari (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Demokratisering
Gambari mener Burma etterhvert vil ha mulighet til å avholde et demokratisk valg. Under sitt møte med juntaen fikk han se utkast til en grunnlov, og ble forsikret at alle partier vil få stille i et fremtidig valg.

Han fikk også møte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

- Dette viser at myndighetene ønsker å opprettholde kommunikasjonen, og er et tegn på at FNs rolle blir anerkjent, sa Gambari.

Også Burmas talsmann i Sikkerhetsrådet mener landet beveger seg mot demokrati.

- Gitt de store utfordringene myndighetene i Burma møter, har de tatt store steg videre i vår politiske utvikling, sa Kyaw Tint Swe i FN-salen i går.

- Samarbeid med FN er nøkkelen for Burmas internasjonale relasjoner, la han til.

Fortsatt demonstrasjoner
Så sent som forrige fredag protesterte en gruppe studenter mot militærjuntaens forslag til ny grunnlov. De oppfordret folk til å stemme nei til en grunnlov de mener minner om en farse.

I 2007 skapte buddhist-munkenes protester overskrifter verden over. Militærjuntaen slo ned på protestene med dødelig makt.

Juntaen har sagt at de vil holde en avstemming om den nye grunnloven og et påfølgende valg i 2010.