Claus og Semb (Foto: Cornelius Poppe, © pk )
Claus og Semb (Foto: Cornelius Poppe, © pk )

- En fantastisk karriere

Nils Johan Semb så en forsvarssjef i Claus Lundekvam allerede på 1980-tallet.

Tidligere i dag ble det kjent at Claus Lundekvam dropper alle planer om comeback og legger opp som fotballspiller.

34-åringen etterlater seg et solid ettermæle i norsk toppfotball.

- Claus var alltid til å stole på. En våken gutt og en dyktig forsvarsspiller, som i tillegg var flink med ballen. Claus er ikke blant de jeg kjenner best, men jeg kan ikke komme på noe negativt å si om ham, sier Egil Drillo Olsen til TV 2 Sporten.

Det var han som ga Claus Lundekvam debuten på landslaget, borte mot Jamaica i november 1995 (1-1).

Først syv år senere austevollingen ble etablert på landslaget. Da hadde Nils Johan Semb for lengst overtatt treneransvaret.

Tidlig forsvarssjef
- Han slet litt med å etablere seg den første tiden jeg var landslagssjef, men spilte seg inn etter hvert. Han ble i grunn bare bedre og bedre jo flere kamper han spilte for Southampton, sier Semb til TV 2 Sporten.

Han har kjent Lundekvam lengre enn de fleste i NFF-systemet.

- Jeg møtte ham for første gang på ungdomslandslaget på slutten av 1980-tallet - før han kom til Brann - og han markerte seg som forsvarsjefen allerede da. Han har hatt en fantastisk karriere. At han har over 400 kamper for Southampton sier i grunn det meste.

- En av de største
Tidligere Brann-trener Kjell Tennfjord (1995-98) hyller Lundekvam som en av de største norske midtstoppere gjennom tidene.

- Claus var en meget god spiller etter norske forhold, og virkelig en av de største hvis man snakker om midtstoppere. Han var dyktig til å lese spillet, ekstremt hurtig og også veldig teknisk god, forteller han til TV 2 Sporten.

Tennfjord var likevel ikke like fornøyd med alt han så.

- Han var litt for nonchalant i spillestilen til tider og vi tapte nok en del poeng på grunn av det. Det kan du bare skrive, for det har jeg fortalt Claus mange ganger, ler han.

Tidligere Brann-direktør Knut Kristiansen har både kjøpt og solgt Claus Lundekvam.

- Jeg husker da jeg og daværende junior-trener i Brann Kalle Björklund hentet ham som guttespiller fra Austevoll i 1989. Claus var bare 16 år, men flyttet likevel til Bergen for å satse på fotballen.

Solgt til Souness
Syv år senere forhandlet samme Kristiansen frem salget til Southampton.

- Graeme Souness ville ha ham. Brann fikk rundt åtte millioner kroner, noe som må betraktes som veldig bra pris for en forsvarsspiller på den tiden.

I dag er Kristiansen med i komiteen som skal arrangere Lundekvams testimonialkamp mot Celtic i juli.

- Den går som planlagt.

Claus Lundekvam, Thierry Henry (Foto: SCANPIX)
Claus Lundekvam, Thierry Henry (Foto: SCANPIX)