Claus Lundekvam (Foto: SCANPIX)
Claus Lundekvam (Foto: SCANPIX)

Lundekvam legger opp

Nok en norsk fotballegende legger støvlene på hylla.

I forrige uke takket Tore André Flo for seg etter en fantastisk fotballkarriére.

Tirsdag fulgte nok en norsk storhet etter: Claus Lundekvam legger opp i en alder av 35 år.

Ankeltrøbbel
Southampton-stopperen har slitt med en ankelskade siden i fjor vår, men håpet at en operasjon ville øke et år eller to til karrieren.

Dessverre viste inngrepet seg å bli mer omfattende enn Lundekvam hadde trodd.

- Jeg må innstille meg på at den tiden er over, dessverre. Jeg kan ikke pushe dette noe lenger, sier Lundekvam til bt.no.

- Denne operasjonen ble først og fremst gjennomført med tanke på at jeg skal kunne leve et normalt liv også etter fotballen. Spiller jeg flere kamper nå, risikerer jeg at jeg verken kan gå eller gjøre normale ting hvis jeg får en ny smell. Den sjansen ønsker jeg ikke å ta, understreker han.

Over 400 kamper
Lundekvam kom til Southampton i 1996 etter tre solide sesonger hos Brann.

Hele 420 obligatoriske kamper for Southampton har det blitt for jernmannen fra Austevoll, og Lundekvam er den nordmannen med flest seriekamper i Premier League.

I tillegg troner 35-åringen høyt på listen over utenlandske spillere med flest kamper i den engelske toppdivisjonen - sammen med storheter som Dennis Bergkamp og Sami Hyypiä.

Lundekvam har hatt som uttalt mål å avslutte karriere med Southampton tilbake i Premier League, men må altså gi seg mens de rødhvite fortsatt holder hus i Championship.

Austevollingen etterlater seg uansett et solid rykte hos fansen på St Mary's Stadium, og ble blant annet kåret til «Southampton's Fans' Player of the Year» så sent som i 2006.

Få, men store mål
Til tross for over 400 kamper for Southampton og 40 landskamper for Norge, markerte aldri Lundekvam seg som noen notorisk målscorer.

På sine tolv år i England nettet han kun to ganger - samme antall i den norske landslagstrøya.

Sitt første mål for Norge - hjemme mot Bosnia i 2002 - var imidlertid av den historiske sorten ettersom det var det 1000. norske landslagsmålet i historien.

Se Lundekvams første mål for Norge i videovinduet øverst!

Claus Lundekvam,
  Southampton (Foto: SCANPIX)
Claus Lundekvam, Southampton (Foto: SCANPIX)