bagdadcrimescene (Foto: AFP/SCANPIX)
bagdadcrimescene (Foto: AFP/SCANPIX)

Fem år siden invasjonen

Tirsdag er det fem år siden invasjonen i Irak. Over 100.000 mennesker har mistet livet i krigshandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt er 4000 amerikanske soldater omkommet og 30 000 soldater er skadet som følge av operasjonene i Irak.

Ikke minst har krigen kostet rundt 100.000 irakere livet.

Tre trillioner dollar
Kostnadene av krigføringen er nå oppe i ufattelige tre trillioner dollar. Det tilsvarer det dobbelte av Canadas statsbudsjett.

Ifølge nettstedet iraqbodycount.org er det per idag mellom 82.240 og 89.751 som har omkommet som følge av voldelige handlinger i krigen.

Ifølge ett annet nettsted antiwar.com har 308 soldater fra andre land i koalisjonsstyrkene mistet livet i krigshandlinger i Irak siden 2003. I tallene er det ikke medregnet hvor mange sivile amerikanere som har mistet livet siden invasjonen.

48 drept
Også i løpet av det siste døgnet har flere mennesker mistet livet i terrorangrep. Blant annet i Kerbala ble et førtitalls sivile irakere drept i et angrep igår. LES: 48 drept i Irak.

I forrige uke ble fem amerikanske soldater drept i en eksplosjon i det sentrale Bagdad. LES: Fem amerikanere drept

Fem år etter invasjonen av Saddam Husseins Irak fortsetter dødstallene å stige. Igår mistet enda to amerikanske soldater livet. Samtidig besøkte republikanernes president-kandidat og senator John McCain Irak og Bagdad. I tillegg besøkte USAs visepresident Dick Cheney landet. Han argumentere kraftig imot å redusere antallet amerikanske soldater i landet.

- Menneskedeler og blod overalt
I følge dødsstatikkene er antallet drepte i Irak mindre i år, enn ifjor.

Ibrahim Jazairi (64) overlevde gårsdagens angrep i Kerbala. Han var iferd med å forberede seg til å be da eksplosjonen rev opp døren til huset hans. Barna i hagen hans ble slått i bakken av trykket som fulgte eksplosjonen.

- Jeg så bare menneskedeler og blod overalt, fortalte Jazairi til en reporter melder Latimes.com.

- Takk gud for at vi reddet oss, takk gud for at min datter ikke ble skadet...alle disse ofrene mistet livet uten grunn, sa Jazairi.