Illustrajonsfoto amerikansk soldat i Irak (Foto: AFP/SCANPIX, © eid/tlr)
Illustrajonsfoto amerikansk soldat i Irak (Foto: AFP/SCANPIX, © eid/tlr)

- Iran-aksjon er urealistisk

Det er urealistisk å tro at det amerikanske forsvaret kan gjennomføre en større militæroperasjon mot Iran. Det mener amerikanske offiserer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i en ny, omfattende undersøkelse. Offiserene mener også at det trengs flere spesialstyrker og bedre etterretning for å vinne krigen mot terror.

Bekymret
Det er det anerkjente tidsskriftet Foreign Policy som i mars/april-utgaven presenterer den omfattende undersøkelsen. 3.400 høyere offiserer har svart på en rekke spørsmål om dagens og fremtidens utfordringer. Offiserene er jevnt fordelt mellom de tre våpengrenene og 2/3 av dem har stridserfaring.

Offiserene er bekymret for fremtiden, og mener at belastningen på styrkene er for stor.

- Ny krig er umulig
Krigene i Irak og Afghanistan gjør at smertegrensen er nådd og det er ikke mulig å håndtere en ny krig eller konflikt, f.eks. mot Iran. Det sier hele 80% av offiserene i undersøkelsen. Det står i kontrast til utsagnene fra Bush-administrasjonen, som gjentatte ganger har uttalt at "alle alternativer er på bordet" når det gjelder Iran.

60% av offiserene mener at det amerikanske forsvaret er svekket i forhold til for 5 år siden. 64% av mener likevel at moralen er høy.

Spesialstyrker og etterretning
Militære styrker kan ikke alene vinne krigen mot terror mener offiserene. Mange trekker frem diplomati og bistand som nødvendige bidrag. Men offiserene mener at spesialstyrkene vil være helt avgjørende for å lykkes, og 38% mener at USA trenger flere spesialstyrker. Hele 73% mener at bedre etterretning er avgjørende for å vinne krigen.

Mangler tillit
Men noe av det mest interessante med undersøkelsen er den manglende tilliten offiserene har til beslutningstakerne, de som sender styrkene ut i krigs- og konfliktområdene.

På en skala fra 1 til 10, hvor 10 representerer høyest tillit, kommer kongressen dårligst ut med et snitt på 2,7 på skalaen. CIA får 4,7 og presidenten i snitt 5,5 på offiserenes tillitsskala. 16% av offiserene har ingen tillit til presidenten i det hele tatt.

Hele undersøkelsen finner du her.