polakker
polakker

Halvparten er misfornøyd

Mer enn halvparten av arbeidsinnvandrere fra Polen og Baltikum mener at deres landsmenn blir urettferdig behandlet i norsk arbeidsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en fersk undersøkelse fra Integrering- og mangfoldsdirektoratet. LO mener norske myndigheter har vært altfor naive.

Integrert for å se diskriminering
De siste ukene har det vært flere avsløringer blant annet i TV 2 om arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa. Mange av dem får ikke bare luselønn - de bor også under uverdige forhold.

I fjor hadde 98.000 arbeidsinnvandrere tillatelse til å jobbe i Norge, ifølge årsrapporten til UDI. Men ikke alle følte seg like velkomne.

TV2 har fått tilgang til en fersk undersøkelse fra Integrerings- og mangfoldsirektoratet. Den viser at halvparten av arbeidsinnvandrere fra Polen og Baltikum mener at deres landsmenn blir urettferdig behandlet av norsk arbeidsliv.

En Fafo-rapport ropte samme varsku for halvannet år siden. Men det har bare blitt verre siden den gang.

Se også: - Redde for å miste jobben (artikkelen fortsetter)

222693

- Vår undersøkelse viser at fire av ti mener at arbeidsgivere behandlet polakker annerledes enn andre arbeidstakere. Det var faktisk slik at jo lengre de hadde vært dess mer diskriminert følte de seg. Det virker kanskje raert, men for å skjønne at du blir diskriminert må du kanskje være litt integrert, sier Line Eldring.

Ingen minstelønn
Fafo-forskeren frykter mer sosial dumping når overgangsordningene for de nye EU-landene blir opphevet neste år.

- En polsk renholder som jobber i private hjem og har fått oppholdstillatelse kan fra neste år bli lønnet på hvilket nivå som helst som hun godtar. Slik har det ikke vært til nå, sier Eldring.

Ifølge sjefsøkonom Stein Reegård i LO må nå myndighetene styrke kontrollapparatet.

- Jeg tror man har vært veldig naiv og trodd at dette skal gå bra. Men når det kommer arbeidstakere med veldig liten mulighet til å hevde sine rettigheter går det dårlig med dem. Og det fører til at nivået i de ulike bransjene blir dårligere. Det vil gå ut over den etablerte arbeidskraften også, sier Reegård.

222691