manchester united roma tribunevold (Foto: Scanpix)
manchester united roma tribunevold (Foto: Scanpix)

United frykter Roma-vold

1. april møter Manchester United AS Roma i Roma. Etter voldsskandalen for et år siden, ber klubben nå egne fans ta sine forholdsregler.

Da United møtte AS Roma i Mesterligaen på Stadio Olimpico 4. april i fjor, ble mange unitedsupportere skadd etter at politiet gikk hardt til verks med køller på tribunen.

Også da lagene møttes i denne sesongens mesterligagruppespill var det bråk.

Vil unngå trøbbel
Når skjebnen nå ville det slik at de to lagene skal møtes for femte gang på et år, advarer klubbsekretær Ken Ramsden egne fans.

- Dersom våre tilhengere følger rådene som gis og tar bussene AS Roma setter opp, er det en god sjanse for å unngå trøbbel. Det er det vi håper på, sier han ifølge BBC Sport.

Ramsden presiserer at sikkerhetstiltakene har bedret seg fra det første oppgjøret.

- Organiseringen på stadion er bedre enn under den første kampen. Og våre fans har en bedre forståelse av hva som forventes av dem, sier klubbsekretæren.

manchester united- roma 460 (Foto: Scanpix)
manchester united- roma 460 (Foto: Scanpix)

- Slo vilt med køllene
54-åringen Steinar Madsen, webredaktør for den norske supportersiden til united, så begge Manchester-kampene i Roma i fjor.

- Under den første kampen var det direkte stygt. Utviklingen på tribunen var livsfarlig. Supporterne kastet plastflasker mot hverandre, men det var ikke før politiet bestemte seg for å bruke køllene at det ble virkelig ille. de slo løs på alt og alle. Jeg så eldre som gråt og var i sjokk. Selv trodde jeg at jeg skulle ramle nedover på tribunen. politiet presset folk nedover, forteller Madsen til TV 2 Sporten.

Forandringen var stor til kampen i desember.

- Da hadde de satt opp busser til og fra stadion. Politiet var byttet ut med sivile vakter i gule vester. Det var stor forbedring. I den første kampen provoserte de også med å holde United-fansen igjen to timer etter kampslutt og en time i fullstappede busser, forteller han.

Madsen har fulgt Manchester United fast i Europa i tolv år nå. Denne sesongen har han sett alle bortekampene. Sannsynligvis får han billett til Roma-kampen også.

- Hvordan oppfører man seg som bortesupporter for å unngå bråk?

- Vis normal folkeskikk. De som kommer i trøbbel er de som drikker hemningsløst med alkohol og stikker seg frem. Men man kan aldri gardere seg helt, sier Steinar Madsen.

Han mener engelske fans har et ufortjent dårlig rykte i Europa.

- De har skapt det selv, men det er lenge siden det bare var hooligans. Hovedproblemet er kulturforskjeller. I Italia og Spania går man ikke ut og drikker øl før fotballkamper. Derfor tror politiet, som burde vite bedre, at øldrikkerne er ute etter bråk, forklarer Madsen.

Tidligere møter:
12.12.2007 Roma - Manchester United 1 - 1
10.02.2007 Manchester United - Roma 1 - 0
10.04.2007 Manchester United - Roma 7 - 1
04.04.2007 Roma - Manchester United 2 - 1

united-roma 460 høyt (Foto: Scanpix)
united-roma 460 høyt (Foto: Scanpix)