anniken680 (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
anniken680 (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

La frem ny ekteskapslov

Det var en beveget Barne- og likestillingsminister som i dag la frem regjeringens forslag til ny ekteskapslov for homofile og hetrofile. Men to av Sp-statsrådene går imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag presenterte regjeringen den nye ekteskapsloven, som gir homofile og lesbiske rett til å gifte seg og søke om adopsjon.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt var spesielt opptatt av at de fjernet diskrimineringen som har vært i den tidligere ekteskapsloven.

- Vi opphever diskriminering
- Diskrimineringen i lovverket opphever vi. Homofile vil få mulighet til å bli vurdert som adoptivforledre som alle oss andre, sier Huitfeldt.

Norge er et av de første landene i verden som innfører en ekteskapslov som inkluderer homofile og lesbiske.

- Vi sier med dette ja til kjærlighet, men først og fremst sier vi ja til ekteskapet. Jeg er stolt av å være den statsråden som legger fram lovforslaget, sier Huitfeldt som mottok stor applaus idet hun er ferdig med talen. Grete Berget og Kim Friele var blant de som ønsket loven velkommen.

huitfeldt_klem_680 (Foto: TV 2)
huitfeldt_klem_680 (Foto: TV 2)

Ingen plikt til å vie
Forslaget åpner for at kirke- og trossamfunn kan vie lesbiske og homofile, men det gis ingen krav om at de må gjøre det. Huitfeldt påpeker at mange homofile ønsker seg en religiøs ramme rundt ekteskapet, og at hun håper at kirken og andre trossamfunn vil imøtegå disse ønskene.

Sp-statsråder tar dissens
Senterpartistatsrådene Liv Signe Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa vil ikke være med på det kontroversielle forslaget om å gi lesbiske rett til assistert befruktning, opplyser kilder i regjeringen til TV 2. Det er allerede klart at det blir flertall for at homofile skal få rett til å gifte seg, men det er noe mer uklart om det er flertall for å gi lesbiske rett til assistert befruktning.

Vedtas til våren
Lovforslaget skulle vært behandlet tidligere i år, men ble utsatt etter at tidligere likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av. Den skal vedtas i Storinget i løpet av våren.